Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Dependenta de jocuri de noroc


box_top

Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora

Carte recomandata pe site-ul EASG,

http://www.easg.org/website/publication.cfm?id=72     de catre  Peter Remmers, presedintele European Association for the Study of Gambling.

Review pe site-ul Romanian Journal of Experimental Applied Psychology, issue 1/2013:

http://www.rjeap.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=182:editorial-17&catid=95&Itemid=535 
 

    Jocurile de noroc si pariurile in societatea contemporana reprezinta o forma de divertisment acceptata social, dar riscul ca practicarea acestora sa degenereze intr-un obicei necontrolat, cu numeroase consecinte negative, a transformat jocurile de noroc si in obiect de studiu al psihologilor si sociologilor.

   Scopul principal al acestui ghid practic este informarea jucatorilor si a publicului larg despre faptul ca dependenta de jocuri de noroc este o problema serioasa, cu care se confrunta in ultimul timp tot mai multe persoane si care afecteaza atat jucatorii dependenti, cat si familiile acestora, precum si societatea romaneasca in ansamblul ei.

   In acest sens, dorinta mea ca autoare a acestei carti este sa initiez o schimbare de perspectiva, care sa transforme in final jocul de noroc intr-un joc responsabil, privit de catre jucatori ca o modalitate de distractie, careia acestia sa ii aloce sume prestabilite de bani si perioade limitate de timp, un serviciu prins in bugetul lor, cu impact limitat si deloc expus fluctuatiilor devastatoare.

    Atunci cand o persoana joaca tot mai mult timp si aloca tot mai multi bani jocurilor de noroc in detrimentul celorlalte activitati zilnice, se poate considera ca apare si se dezvolta un comportament excesiv, compulsiv, care risca sa se transforme in dependenta.

   Consecintele dependentei de jocuri de noroc sunt multiple, de la probleme financiare, la stres intensificat sau prelungit, de la familii distruse, la averi pierdute, de la vieti risipite, la abandon educational, si devine tot mai important ca populatia tanara, in special, dar si restul populatiei care intra tot mai des si in numar tot mai mare in salile de jocuri sau in cazinouri sa inteleaga ce inseamna sa joace responsabil si cum sa evite alunecarea spre dependenta.

   Un alt scop este acela de a oferi ajutor competent tuturor persoanelor care si-au pierdut controlul asupra lor ca jucatori, astfel incat acestea sa revina la viata normala pe care o duceau inainte, prin deprinderea unor tehnici de gestionare a situatiilor de risc. Lucrarea isi propune, astfel, sa ofere informatii si familiilor persoanelor dependente in legatura cu aparitia principalelor semne ale dependentei, cu rolul important pe care il pot juca pe parcursul procesului de vindecare si sprijinul permanent pe care il pot acorda persoanelor dependente.

   Doua sunt categoriile de public tinta ale acestui ghid. Primul il reprezinta dependentii diagnosticati si cei care nu au devenit inca dependenti, dar simt totusi ca au o problema legata de jocurile de noroc, si ma refer aici, in mod deosebit, la tinerii jucatori care isi pot pune sperante nerealiste legate de sumele fabuloase pe care le-ar putea castiga in acest fel.

    Cel de-al doilea este cel al nondependentilor, specialisti in formare in acest domeniu strict limitat si relativ nou la noi, de la studentii, masteranzii si doctoranzii in psihologie, la tinerii psihologi care se confrunta in activitatea lor profesionala cu aceasta problematica dezbatuta prea putin in tara noastra, precum si alte categorii de nondependenti jucatori sau nu, dar curiosi in a cunoaste acest proces particular de dependenta. Toti acestia se pot familiariza cu etapele aparitiei dependentei, factorii de risc, criteriile de diagnostic pentru jocul de noroc, denumit in literatura de specialitate joc de sansa patologic si cu cateva metode practice de tratament.

   Cartea este structurata riguros intr-un numar de sapte capitole, in fapt sapte intrebari importante la care am cautat sa raspund, pornind de la experienta dobandita de mine si de la cazuistica ultimilor ani.

   Primul capitol cauta sa identifice un raspuns cat mai simplu si corect la intrebarea naturala: Ce sunt jocurile de noroc? Conceptul este definit in paralel cu o scurta trecere istorica prin continutul dinamic al acestei activitati si prin tipologia sau categoriile de jocuri de noroc existente in prezent in plan mondial.

   Cand jocul de noroc devine o problema este formularea celei de-a doua intrebari, care genereaza raspunsuri structurate in capitolul al doilea, enumerand etapele in cadrul carora jocul de noroc se poate transforma in dependenta si consecintele negative ale acestei dependente asupra jucatorilor, a familiilor acestora si a societatii in general.

    Capitolul al treilea ofera raspuns la o interogatie ce segmenteaza populatia jucatorilor, de tipul: cum recunoastem daca suntem dependenti de jocuri de noroc, apeland la anumite semne comportamentale si emotionale cu ajutorul carora putem recunoaste daca un jucator este sau nu dependent de jocuri de noroc, precum si la cateva chestionare utilizate frecvent in autoevaluarea dependentei.

   Cum diagnosticam dependenta de jocuri de noroc este o noua intrebare legitima in anatomia ghidului, alcatuind prin raspunsurile primite un set de criterii de diagnostic pentru jocul de sansa patologic, denumirea sub care apare dependenta de jocuri de noroc si in literatura de specialitate romaneasca (Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale DSM-IV-TR, 2000).

   Termenul original, pathological gambling, apare pentru prima oara in literatura internationala de psihologie in a treia editie a cartii Diagnostic and Statistical Manual (DSM-III) of the American Psychiatric Association (APA, 1980).

   Este firesc ca ghidul sa investigheze si cum poate fi tratata dependenta de jocuri de noroc in capitolul urmator, al cincilea deja in economia lucrarii, unde sunt prezentate stadiile schimbarii acestui comportament si unele metode de autoterapie ce stau la dispozitia persoanelor care vor sa renunte la dependenta de jocuri de noroc.

   Cum frecvent preventia se dovedeste mai eficienta social si economic in raport cu tratamentul propriu-zis, o noua intrebare pare a decurge normal in contextul general al ghidului, respectiv cum se previne dependenta si care sunt principalele metode practice, raspunsurile regrupandu-se in principalele masuri de preventie a dependentei de jocuri de noroc pe plan mondial si in prezentarea programului "Joaca responsabil" elaborat in Romania in anul 2010, pentru prevenirea si tratamentul acestei dependente.

   In final, tot o intrebare se impune si aceasta este legata de principalele concluzii ale cartii, atasandu-le si cateva propuneri de abordare in viitor a altor aspecte importante privind dependenta de jocuri de noroc, ce nu au facut obiectul prezentei carti.

   Cartea aceasta naste la finalul ei, asa cum este si normal, proiectul alteia, iar speranta mea ca autoare a acesteia este legata de jucatorii dependenti care odata deveniti si cititorii ei, beneficiaza atat de posibilitatea de a invata cum sa recastige bucuria unei vieti pierdute prin excesele jocului, cat si cum sa redobandeasca armonia din cadrul familiei, evitand in viitor capcanele ramase in calea lor si determinandu-i sa revina la vechile obiceiuri.

   Pentru restul cititorilor, mesajul meu este acela de a incerca sa preia informatia detinuta in acest ghid cu discernamantul logicianului Jan Łukasiewicz, care a formulat pentru prima data paradoxul exploziei informationale, careia ii este contrapusa utilitatea descrescanda a informatiilor noi aparute, cu invitatia la compromisul lecturii.

   "Succesul nu inseamna absenta esecurilor, ci realizarea obiectivelor finale" este o afirmatie ce apartine lui Mihai Eminescu, dar care se aplica practic si aici, dorinta majora fiind aceea de a oferi un ghid care sa diminueze esecurile tratamentului, prin preventie ca latura dominanta.

   Dar asa cum sta bine oricarei carti odata tiparite, sa ne lasam purtati de paginile ei, in acest caz in lumea jocurilor de noroc, cu speranta recastigarii independentei noastre fundamentale de om liber, intr-o lume libera. "Alea iacta est" si nu ne mai ramane altceva de facut acum decat sa plecam in necunoscut, in explorarea celor sapte semne de intrebare ale acestei carti.

http://www.editurauniversitara.ro/carte/psihologie-37/dependenta_de_jocuri_de_noroc_ghid_de_ajutor_pentru_jucatorii_patologici_de_noroc_si_familiile_acestora/10072 box_top


Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top

Dependenta de jocuri de noroc


Dependenta de jocuri de noroc

Mai multe detalii
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top