Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Programul JOC RESPONSABIL in Romania

Psihoterapii


National Council on Compulsive Gambling (NCPG 2000) a definit dependenta de jocul de noroc drept un com­por­tament de joc ce cauzeaza repercusiuni in orice do­meniu important al vietii.

In Romania a fost initiat programul Joc responsabil, primul program care urmareste prevenirea dependentei de jocuri de noroc si promovarea unui joc responsabil, privit de catre jucatori ca o modalitate de recreere, careia i se aloca o suma prestabilita de bani si o perioada limitata de timp.

In cadrul acestui program, o echipa de psihologi din Clinica Aquamarin ofera jucatorilor dependenti si partenerilor acestora servicii de consiliere psihologica, in conditii de confidentialitate.

Ca si preventie primara, a fost elaborat un prospect cu informatii privind tulburarea jocului patologic de sansa ce este pus la dispozitia jucatorilor in salile de jocuri, intr-un loc vizibil.

Prospectul cuprinde urmatoarele recomandari pentru jucatori, menite sa promoveze in randul acestora un joc responsabil, recreational si sa elimine posibilitatea dezvoltarii dependentei.

a) nu jucati/pariati niciodata mai mult de suma pe care v-ati propus-o initial;

b) indiferent de castiguri sau pierderi, nu ezitati si opriti-va din joc/pariere la suma propusa initial;

c) nu jucati jocuri de noroc/pariati niciodata daca situatia financiara nu va permite acest lucru;

d) nu jucati jocuri de noroc/pariati niciodata daca trebuie sa va indatorati din cauza jocurilor/pariurilor, sau cu bani imprumutati;

e) nu jucati/pariati niciodata banii pe care initial ati intentionat sa-i cheltuiti pe altceva (ex: cadou pentru copil, chirie, reparatii, etc.);

f) nu folositi niciodata jocurile/pariurile pentru a face fata sentimentelor neplacute;

g) nu folositi niciodata jocurile/pariurile pentru a combate stresul;

h) stabiliti-va limite pentru timpul pe care il petreceti jucand/pariind;

i) nu jucati/pariati niciodata daca pentru aceasta trebuie sa neglijati sau abandonati activitati sociale si/sau profesionale;

j) daca frecventa cu care jucati creste, luati o pauza de la aceasta activitate.

Prin intermediul prospectului/chestionar jucatorii au ocazia sa obtina mai multe informatii referitoare la proiectul Joc responsabil, sa se auto-testeze, precum si sa apeleze la ajutorul specialistului in probleme de dependenta de jocuri de noroc.

In cadrul masurilor de preventie secundara, prospectul cuprinde si un chestionar promovat de Consiliul National pentru Probleme de Gambling din Statele Unite, pe care jucatorii si-l pot autoadministra pentru a putea constata daca au sau nu o problema legata de dependenta de jocuri de noroc.  

 Intrebarile la care trebuie sa raspunda jucatorii in acest chestionar sunt urmatoarele:


1

Exista momente cand simtiti ca trebuie neaparat sa jucati/sa pariati, desi initial nu asta era intentia /dorinta dumneavoastra?

Da/Nu

2

Ati mai incercat candva sa renuntati la jocuri/pariuri si nu ati reusit?

Da/Nu

3

Ati pierdut adesea programari/intalniri din cauza jocurilor/pariurilor?

Da/Nu

4

Jucati/pariati mai ales daca sunteti plictisit/stresat/trist?

Da/Nu

5

Aveti probleme cu banii din cauza cheltuielilor cu jocurile/pariurile?

Da/Nu

6

Aveti probleme in familie din cauza ca jucati/ pariati frecvent?

Da/Nu

7

Atunci cand va ganditi la jocuri/pariuri aveti vreun simptom resimtit in corp cum ar fi ritm rapid al inimii, maini transpirate, "un tremur interior"?

Da/Nu

8

Suferiti din cauza obiceiului dumneavoastra de a juca/paria?

Da/Nu

9

Considerati ca puteti sa "spargeti" sistemul de joc sau ca puteti prezice rezultatele pariurior?

Da/Nu

10

Gandurile dumneavoastra sunt adesea ocupate de combinatii de numere, castiguri, compensarea pierderilor sau posibilitati de pariere, pariere in sine si rezultate sportive?

Da/Nu

11

Incercati sa ascundeti de ceilalti pasiunea dumneavoastra pentru jocuri/pariuri?

Da/Nu

 Daca raspunsul este DA la una sau mai multe intrebari, respondentul are o problema de joc de noroc patologic si este sfatuit sa se gandeasca mai serios la obiceiurile sale de a juca si la consecintele asociate.

In vederea desfasurarii cat mai eficiente a programului, a fost editata si cartea cu titlul DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC. Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora, autor prof. univ. dr. Steliana Rizeanu. 

Scopul acestui ghid este acela de a oferi ajutor persoanelor care si-au pierdut controlul asupra jocului si asupra banilor investiti in joc, sa revina la viata normala pe care o duceau inainte, prin invatarea unor tehnici de gestionare a situatiilor cu potential de risc de dezvoltare a dependentei.

Lucrarea  isi propune, deasemenea, sa informeze familiile persoanelor dependente in legatura cu rolul important pe care il vor juca pe parcursul procesului de vindecare si cu sprijinul permanent pe care este nevoie sa il acorde persoanei dependente.

Cei care vor citi acest ghid vor avea ocazia sa invete cum sa isi recastige bucuria vietii, pe care au pierdut-o de cand au devenit dependenti de jocuri de noroc, cum sa redobandeasca armonia din cadrul familiei lor si sa evite pe viitor capcanele ce le pot aparea in cale si ii pot determina sa revina la vechile obiceiuri.

Ghidul este de ajutor si persoanelor care nu au devenit inca dependente, dar simt totusi ca au o problema legata de jocurile de noroc si, ma refer aici in mod special la tinerii jucatori care isi pot pune sperante nerealiste legate de castigurile fabuloase pe care le-ar putea obtine in acest fel ; acestia vor avea posibilitatea sa inteleaga ce inseamna sa joace responsabil si cum sa evite alunecarea spre dependenta.

In urma participarii active la acest program, jucatorii dependenti care sunt motivati sa se schimbe si dispusi sa depuna eforturi in acest sens, vor avea urmatoarele beneficii

- vor castiga controlul asupra comportamentului de joc;

- vor fi capabili sa-si gestioneze emotiile negative, precum depresia, anxietatea, furia;

- vor readuce linistea si intelegerea in interiorul familiilor lor;

- vor adopta un stil echilibrat de viata, in care compor­tamentul de joc va fi inlocuit cu alte comportamente placute;

- vor invata sa recunoasca si sa evite situatiile cu potential de risc al recaderii in comportamentul de joc patologic.

In prezent, programul functioneaza sub denumirea "Joc responsabil".

www.aquamarin.robox_top


Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top

Dependenta de jocuri de noroc


Dependenta de jocuri de noroc

Mai multe detalii
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top