Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Rezilienta asistata

Tipuri psihoterapie


Termenul de rezilienta face referire, atunci cand este utilizat  in domeniul psihologiei, la procesul care permite indivizilor, familiilor si grupurilor umane sa depaseasca situatiile dificile, trauma, sa nu prezinte tulburari psihice, sa continue sa traiasca la fel ca inainte, putand chiar sa dea dovada de o mai buna functionare psihica decat inainte, gratie a ceea ce poarta numele de dezvoltare sau crestere post traumatica (Ionescu, 2013).

Primele cercetari ale procesului de rezilienta au fost efectuate de catre Michael Rutter (1966) asupra a trei categorii de copii: cei ai caror parinti sufereau de tulburari psihice, cei careau trait experienta separarii de mama si cei proveniti din medii dezavantajate.

Începand cu anul 1970, a fost demarat un proiect denumit Competenta in cadrul caruia s-a constatat faptul ca anumiti copii care au fost expusi la evenimente traumatice de viata au capacitatea de a se adapta foarte bine, fapt ce i-a determinat pe cercetatorii acestui proiect sa-si puna urmatoarele intrebari (Ionescu, 2013):

·       Care sunt caracteristicile copiilor compententi si mai ales a celor care au fost expusi unor situatii stresante?

·       Care sunt factorii potentiali de risc si de protectie care sporesc sau reduc efectele negative ale expunerii la adversitate?

·       Care sunt, in prima copilarie, factorii predictivi ai adaptarii la adolescenta?

·       Care sunt implicatiile raspunsurilor la aceste intrebari ale interventiei?

Studiul rezilientei la adulti, persoane la care se considera ca dezvoltarea este relativ incheiata,  este de data relativ mai recenta si a debutat cu cercetarile asupra tulburarilor de stres post traumatic - TSPT, in urma constatarii faptului ca anumiti adulti care au fost supusi unor situatii generatoare de stres nu au prezentat simptomele acestei tulburari.

Conceptul de rezilienta a fost introdus relativ recent in domeniul psihoterapiilor si se refera in special la potentialul uman pentru schimbare si autovindecare in cazul anumitor persoane; acest concept a contribuit la deschiderea psihoterapiei catre o noua perspectiva, denumita psihoterapia bazata pe punctele forte (Ionescu, 2013).

Utilizarea psihoterapiei bazata pe punctele forte determina o schimbare majora a interactiunilor dintre adolescenti si parinti, ajuta adolescentii sa-si constientizeze calitatile si imbunatateste modul de functionare al familiei.



» Inapoi la tipuri psihoterapie

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top