Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Ganduri si emotii care ne modeleaza viata

Autor: | Adaugat la: 17.10.2019 09:03


Din multitudinea de informatii (din jurul nostru si din noi), care ne bombardeaza zilnic, doar o parte ajung in campul constiintei. Subiectivitatea ne face sa fim atenti doar la un anumit gen de informatie, nu neaparat la ce se intampla in mod obiectiv.

        Realitatea este creata pe baza cunostintelor pe care le avem, si cu cat avem mai multe informatii, cu atat ne rafinam mai mult modelul pe baza caruia interpretam lumea exterioara. Practic, orice informatie pe care o procesam- si care intra in sistemul nostru, din mediul exterior- este  intotdeauna colorata de experientele pe care le-am avut, ceea ce creeaza un raspuns emotional, ca reactie la evenimentul prezent.

        La un nivel mai subtil, ajungem sa facem anumite conexiuni intre sentimente pe baza experientelor avute pana in prezent. Astfel, daca de-a lungul vietii o persoana este dezamagita in dragoste sau trece prin anumite evenimente dureroase, ajunge treptat sa conecteze sentimentul de iubire cu dezamagirea; cand se gandeste la iubire, experimenteaza amintirea durerii, tristetii, dezamagirii chiar furiei.

        Practicarea unui lucru in mod repetat are drept efect intarirea conexiunior dintre celulele nervoase, care dobandesc o relatie pe termen lung. Astfel, daca va enervati, sau va simtiti frustrati zilnic, daca suferiti zilnic, daca va gasiti motive sa va simtiti victimizati in viata, atunci practic va reconfigurati si va reintegrati zilnic reteaua neuronala, ceea ce face ca pe viitor sa experimentati din ce in ce mai des acelasi trairi.

        Vestea buna este ca celulele nervoase conectate intre ele, isi rup relatia pe termen lung dintre ele de fiecare data cand noi intrerupem procesul de gandire care le intretine.

        Unele persoane au tendinta de a considera ca realitatea deja exista, independent de experienta pe care o au. Aceasta tendinta poate conduce spre un drum inchis, fiind chiar sursa unor tulburari psihice.

        In loc sa ne gandim la lucruri ca si cum ar exista, mai bine ne-am gandi la posibilitatile care exista. Este adevarat ca experienta pe care o putem avea in explorarea mediului inconjurator este ingradita de limitele celor cinci simturi ,insa avem posibilitatea de a alege ce anume sa aducem in campul constiintei. Aceasta posibilitate, de a alege drumul pe care sa mergem in viata noastra, ne pune in fata unei realitati care se dovedeste a fi infinita.

        Odata ce in realitate se poate intampla orice, apare intrebarea: cine alege din toate aceste posibilitati?

        Constiinta individuala (si cea colectiva) este cea care este implicata in alegerile pa care le facem. Prin urmare, noi putem sa influentam realitatea in care traim.  Alegand sa traim o anumita experienta ne cream, in felul acesta, propria realitate. In fiecare secunda putem sa alegem spre ce sa ne indreptam atentia.

        Prin planurile pe care le facem, gandurile pe care le avem, proiectam propria realitate, influentand realizarea de noi conexiuni neuronale care ne dau puterea sa ducem la bun sfarsit ceea cea am gandit, planuit.

        Oamenii care traiesc si considera viata ca fiind plictisitoare, sau care nu se simt stimulati de viata, cred aceasta pentru ca nu au facut nici o incercare sa obtina cunostintele si informatia care sa-i inspire. Ei sunt atat de hipnotizati de mediul in care traiesc, prin intermediul mass-media, al televiziunii -elemente care creeaza idealuri pe care nimeni nu le poate de fapt implini, in ceea ce priveste aspectul fizic si definitiile date frumusetii etc. O foarte mare parte dintre oameni se straduiesc sa devina asemenea acelor idealuri, care pot fi fara valoare pentru evolutia personala.

        Cand incepem sa ne dorim sa aflam mai multe despre noi, despre sensul vietii noastre, putem sa ne aflam in fata unui nou inceput care ne transforma din interior spre exterior, schimbandu-ne viata semnificativ.

        Posibilitatea de a ne dezvolta o avem fiecare dintre noi. Prin sporirea nivelului constiintei, prin analiza personala, ajungem sa participam in mod constient la crearea propriului destin. Depinde doar de fiecare in parte daca accepta ceea ce i se ofera sau doreste sa isi actualizeze si valorifice propriul potential.

» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top