Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Factorii de risc ai aparitiei depresiei la adolescenti

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 25.01.2022 16:22


Evolutia depresiei pe termen lung este dificil de evaluat in perioada copilariei; studiile de specialitate au remarcat faptul ca aproximativ 20% dintre copiii deprimati vor prezenta la varsta adulta un episod depresiv major, in timp ce dupa pubertate, aceasta proportie depaseste 60% (Marcelli si Berthaut, 2007).

          La varsta adolescentei, episodul depresiv major dureaza intre 7 si 9 luni, iar 80% dintre adolescenti se insanatosesc dupa un an.

          In perioada adolescentei au loc adesea tentative de suicid la adolescentii care prezinta unele cognitii negative caracteristice depresiei: pesimism, sentiment de disperare, capacitate redusa de rezolvare a problemelor.

         Factorii de risc ai aparitiei depresiei la adolescenti sunt urmatorii:

·        anxietatea;

·        frica de contactele sociale;

·        evenimentele de viata stresante;

·        bolile cronice: diabetul sau epilepsia;

·        conflictele in familie;

·        decesul unui parinte;

·        divortul sau separarea parentala;

·        consumul de substante;

·        activitatea sexuala;

·        antecedentele de depresie ale unui parinte.

          Depresia se asociaza cel mai des cu tulburarile anxioase (30-80%), urmate de tulburarile de conduita (10-80%) si consumul de substante.

          Pentru tratamentul depresiei clinice exista urmatoarele tipuri de terapii eficiente: terapia comportamentala, terapia cognitiva si terapia interpersonala (David, 2006).

           Terapia comportamentala se bazeaza pe asumptia ca depresia poate aparea din cauza unui stresor care perturba patternul comportamental al individului, ducand la o rata scazuta a intaririlor pozitive si obiectivul sau este de a asista pacientul in incercarea de a creste frecventa si calitatea activitatilor placute, prin tehnici de formare a abilitatilor sociale, tehnici de relaxare si de modificare a stilului de gandire depresiv.

           Terapia cognitiva este o abordare terapeutica activa, structurata, focalizata pe problema, care porneste de la asumptia ca depresia este mentinuta de procesari informationale negative si de distorsiuni cognitive, iar tratamentul vizeaza invatarea pacientului sa gandeasca adaptativ, pentru a-si ameliora trairile afective si comportamentul.

            Terapia interpersonala utilizeaza strategii orientate spre evaluarea simptomatologiei depresive, focalizarea pe probleme-tinta, ameliorarea relatiilor interpersonale si prevenirea recaderilor.

Fragment din cartea Psihodiagnoza si evaluarea clinica a copilului si adolescentului, autor Steliana Rizeanu.


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top