Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Educatia sexuala la adolescenta

Autor: | Adaugat la: 09.12.2019 11:41


  A-i vorbi unui copil despre sex, inseamna a-i vorbi despre dezvoltare si crestere, despre dragostea dintre un barbat si femeie, despre responsabilitatile si respectul ce trebuie create intre oameni.

              Primele intrebari despre sexualitate incep sa apara in jurul varstei de patru ani; este normal sa le raspundem fara a denatura lucrurile, prin cuvinte potrivite momentului respectiv. La varsta de opt ani este recomandabil sa folosim termeni care definesc organele genitale , fara a folosi inlocuitori. Pentru adolescenti oferi detalii, informatii, folosesti cuvinte diferite. Adolescentul iti pune intrebari si adeseori cunoste raspunsul, chiar daca nu este tocmai corect. Daca il lasi nesupravegheat si nu-i explici , i se poate parea natural sa experimenteze ceea ce vede la televizor. In zilele noastre, cand copiii sunt supusi atator informatii incitante, ei sunt in pericol daca nu sunt preveniti de parinti.

              Parintii trebuie sa le vorbeasca copiilor despre sexualitate, dandu-le in acelasi timp increderea ca pot discuta despre ea cu persoana care, in familie, ii invata cum sa se poarte in societate, cum sa-si educe simtul estetic si moral. Tot parintii trebuie sa le spuna despre legea interdictiei incestului, caruia i se supun si ei, iar apoi sa le insufle simtul de autoaparare in fata adultilor care ar incerca sa profite de lipsa lor de experienta si credulitate, si sa-i atraga in cursa.

               A le vorbi copiilor despre sexualitate, este rolul ce le revine parintilor, mamei in cazul fetitelor, tatalui in cazul baietilor, ajutati atunci cand nu stiu cum sa o faca fie de o carte pe aceasta tema sau de un consilier (asistent social sau psiholog), care are deja o relatie apropiata cu copilul.

               Cand parintii se simt intr-adevar incapabili sa vorbeasca despre aceste probleme, ei pot sa gaseasca pe cineva in locul lor; o prietena, de exemplu, care a stiut cum sa procedeze cu copiii ei si care ar putea , in prezenta mamei - e mai bine -, sa raspunda fetitelor; sau un tata prieten de familie, care a stiut ce sa le raspunda baietilor lui, si care ar accepta sa le vorbeasca si altora, in prezenta tatalui lor.

               Abordarea acestui subiect este foarte importanta astfel ca incercati sa tineti cont de urmatoarele recomandari:

 - Gaseste timpul potrivit pentru a vorbi;

 - Cand copii fac o remarca sau pun o intrebare este important sa asculti, astfel incat sa intelegi daca a venit momentul;

 - Daca copilul iti pune multe intrebari despre sexualitate, atunci insemna ca a venit momentul;

 - E bine sa se raspunda la orice intrebare, directa sau indirecta, in modul cel mai natural si mai simplu cu putinta;

 - "Nu stiu" sau "nu pot sa-ti raspund pentru ca mi-e greu sa discut despre problemele sexuale" e oricum mai bine decat nimic;

 - Incercati sa folositi intrebarile in oglinda: "Vrei sa stii de unde vin copii? Tu ce crezi?";

 - Acodati-va timp pentru a gasi raspunsurile potrivite la intrebarile copilului si reveniti si discutati cu el;

 - Acorda-i copilului un timp special pentru a-i raspunde la intrebarile lui despre sexualitate: "de dimineata m-ai intrebat despre anumite lucruri, acum ca e liniste in casa, putem sa discutam";

- -Dati-i un raspuns apropiat de ceea ce cunoaste el, lucrati pe ceea ce stie copilul.

Bibliografie:
Francoise Dolto: "Cand apare copilul - O psihanalista da sfaturi parintilor", editura Humanitas, Bucuresti,1994
Gary Chapman, Ross Campbell: "Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor", editura Curtea Veche, Bucuresti, 2001

» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top