Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Depresia

Autor: | Adaugat la: 05.12.2019 11:41


       Depresia este un fenomen raspandit, fiind intalnit destul de des la populatia adulta intr-o forma mai mult sau mai putin accentuata.

       Tulburarea depresiva este caracterizata printr-un "patern de cognitii si comportamente depresive, care apar la inceputul vietii adulte si se manifesta intr-o varietate de context ... care au la baza un sentiment persistent de descurajare, lipsa de bucurie si nefericire " (DSM - IV, 1994, p. 732). Cauzele depresiei sunt multiple, printre aceste enumar doar cateva: lipsa stimei de sine pe termen lung, un partener ostil sau critic, evenimente din viata negative, absenta suportului social, decesul unei persoane dragi, consum excesiv de alcool, cauze genetice etc.

       In general, se considera ca la un moment dat in viata toate persoanele au trecut printr-o stare depresiva pentru o perioada mai mica sau mai mare de timp. In cazul episoadelor depresive usoare, persoanele sunt capabile sa isi continue viata, facand fata activitatilor cotidiene.

       Episodul depresiv major include modificari de apetit sau greutate, energie scazuta, sentimente de inutilitate sau de culpa, dificultate in gandire, concentrare sau luarea de decizii, idei recurente de moarte sau planuri ori tentative de suicid. Persistenta in timp a mai multor simptome constituie unul dintre criteriile de diagnostic ale tulburarii depresive majore. Persoanele depresive inregistreaza o deteriorare semnificativa in domeniul social, profesional sau in alte domenii importante de functionare. La persoanele care au episoade depresive usoare, functionarea pare a fi normala, dar necesita un efort crescut pentru a duce la bun sfarsit activitatile pe care le desfasoara. Dispozitia pe care o are o persoana depresiva este trista, pesimista, disperata, descurajata, fara chef. Multi indivizi relateaza sau manifesta o stare de iritabilitate crescuta.

       La copii sau adolescenti acesta stare se traduce mai curand ca o dispozitie iritabila sau capricioasa decat ca dispozitie trista sau abatuta. Pierderea interesului pentru diverse activitati care pana atunci erau considerate distractive este prezenta intr-o masura destul de mare. Membrii familiei observa retragerea sociala si neglijarea activitatilor placute de catre persoana depresiva. Apetitul alimentar scade si el, indivizii facand efortul de a manca sau din contra, pot avea un apetit crescut dar numai pentru anumite alimente pe care doresc sa le consume in mod compulsiv. Astfel, se poate constata fie o pierdere, fie o luare in greutate. Insomnia este si ea frecventa, persoanele, fie au dificultati de a adormi, fie se trezesc din somn la miezul noptii, facand eforturi pentru a se culca la loc sau se trezesc mult mai devreme si nu mai reusesc sa adoarma.

       Persoanele depresive au un nivel energetic scazut, putand acuza fatigabilitate fara a depune un efort anume. Chiar si cele mai mici sarcini sunt considerate ca necesitand un efort considerabil, eficienta fiind de asemenea scazuta. Persoana poate face aprecieri negative asupra propriei valori, avand sentimentul de inutilitate sau de culpa in legatura cu unele erori minore pe care le-a facut. Capacitatea de a gandi, de a lua decizii sau de a se concentra se deterioreaza, aparand dificultati de memorare.

        La copii, scaderea notelor poate reflecta o concentrare redusa. In cazul episoadelor depresive majore, ideatia sau tentativele de suicid sunt intalnite frecvent. Nu se poate prevedea cand un individ cu depresie va incerca sa se sinucida. Aceste ganduri cunosc o frecventa si intensitate variabila, fiind tranzitorii sau recurente. Motivatiile pentru suicid pot iclude dorinta de a evita niste obstacole percepute ca insurmontabile ori dorinta de a nu mai trai o stare emotionala dureroasa. Episodul depresiv poate avea o durata variabila, sintomele putand sa se dezvolte in decurs de cateva zile sau saptamani. Un episod netratat poate dura chiar mai mult de sase luni; in majoritatea cazurilor, exista o remisiune completa a simptomelor. Evolutia in timp a tulburarii depresive este variabila.

       Unii oameni au episoade izolate, separate prin multi ani fara nici un fel de simptome depresive, in timp se altii au episoade mai frecvente. Cu cat numarul episoadelor depresive este mai mare, cu atat probabilitatea de a avea inca unul creste.

      Terapia tulburarilor depresive urmareste sa-l ajute pe pacient sa gasesca solutii la problemele sale, eliberarea de simptome, iar pe termen lung, rezolvarea problemelor de viata, prevenirea sau macar atenuarea unor episoade depresive viitoare. Pentru formele severe de depresie se recomanda si un tratament antidepresiv specific, care are in vedere ameliorarea starii clinice a pacientului, cat si evitarea "complicatiilor".


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top