Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Cum recunoastem un timid

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 21.10.2019 14:49


Timiditatea este o trasatura de personalitate care ne inhiba comportamentul, ne retine din ceea ce vrem sa facem, ne determina sa ne subminam propriile resurse. Ea are multe simptome comune cu anxietatea sociala, desi nu reprezinta o tulburare psihica. In mare parte, timiditatea este dobandita in urma experientelor de viata.

      Multi dintre noi au trecut prin perioade de timiditate, mai mult sau mai putin accentuate, mai ales in perioada de adolescenta si isi pot aminti cu usurinta teama si nelinistea care-i cuprindea in momentele de interactiune sociala.

      Studiile facute in SUA ne arata ca doar 5% dintre adulti considera ca nu au fost niciodata timizi si 80% isi amintesc ca au trait perioade de timiditate excesiva in timpul copilariei si al adolescentei.

      Se pare ca jumatate dintre cei care au fost timizi in copilarie au devenit si mai timizi o data cu intrarea in perioada adulta. Accentuarea timiditatii pe masura ce trec anii ar putea fi explicata prin scaderea ocaziilor de a interactiona direct, fata in fata: la banca, la benzinarie, la cumparaturi, la o cafea.

      Noile metode de comunicare electronica ne impiedica sa exersam inceperea unei conversatii, sa fim prietenosi sau politicosi, sa stam de vorba fata in fata, sa radem impreuna, sa ne privim.

      Simptomele timiditatii duc la o retragere in sine a individului si ele constau in discomfort psihologic, concentrare excesiva pe sine, preocupare cu privire la propriile ganduri, propriile senzatii, propriile reactii.

      Credinta principala a timidului este aceea ca este inadecvat, nedemn de a fi iubit, neatractiv si cu cat se simte mai nebagat in seama de cei din jur, cu atat mai mult i se accentueaza timiditatea. El are dificultati in a face cunostinta cu oamenii si a inchega prietenii si este incapabil de a gandi clar in prezenta altora.

      Timiditatea se manifesta in mod special in timpul interactiunii cu o persoana situata intr-o pozitie de autoritate sau cu o persoana de sex opus .Cu cat gradul de intimitate al relatiei creste, cu atat timidul devine mai anxios , mai nesigur pe el,mai iritat si evita sa-si ia angajamente..

      Trebuie subliniat faptul ca oamenii timizi nu sunt mai putin inteligenti, mai putin competenti si mai putin atractivi decat ceilalti, desi ei isi imagineaza acest lucru..

Principalele consecinte ale timiditatii sunt urmatoarele:

 • timidul este tot timpul in alerta
 • se teme ca va fi evaluat negativ, judecat sau criticat
 • este evitant si retras
 • ii este dificil sa ia initiativa sau sa fie asertiv
 • crede ca este neatractiv, nedemn de a fi iubit
 • se simte frustrat, nelinistit, nefericit
 • se inroseste sau prezinta alte simptome fizice ce-i tradeaza nervozitatea: tremur, transpiratie

      Persoanele rusinoase au retineri in a se confesa prietenilor, astfel ca posibilitatea lor de a primi sfaturi si indrumari de la alte persoane este foarte redusa .

      Cercetarile au aratat ca exprimarea directa a sentimentelor ne ajuta sa ne rezolvam problemele, iar cei timizi se pot exprima in scris, prin muzica sau prin alte activitati.

Timiditatea are insa si unele avantaje:

 • reprezinta o caracteristica atragatoare pentru unii oameni
 • a incerca sa patrunzi in intimitatea unui timid este o provocare si putem descoperi cu satisfactie cum timidul devine din ce in ce mai cald si mai sigur pe el, pe masura ce-i acordam atentia noastra.
 • a fi timid inseamna a fi rezervat, modest, ceea ce reprezinta o calitate, comparativ cu aroganta detestata de multi
 • putem transforma timiditatea intr-un avantaj, acela de a trezi curiozitatea celor din jur sa ne descopere calitatile ascunse sau misterele care ne inconjoara
 • uneori, timizii sunt acuzati ca ii manipuleaza pe cei din jur cu timiditatea lor si nu trebuie sa uitam ca in anumite situatii, a nu avea nici o urma de timiditate este la fel de rau cu a avea prea multa.
 • de multe ori este mai sigur sa cantaresti lucrurile inainte de a te angaja intr-o activitate sau intr-o relatie

In concluzie, trebuie sa retinem urmatoarele lucruri referitoare la timiditate:

 • timiditatea este un fenomen universal, desi aproape jumatate din cei ce sunt timizi in copilarie, depasesc aceasta stare in perioada de adult
 • simptomele timiditatii sunt asemanatoare cu cele ale anxietatii sociale
 • timiditatea nu inseamna introversie, cei timizi pot fi in egala masura introverti sau extraverti
 • efectele timiditatii se rasfrang asupra tuturor aspectelor vietii, atat profesionale, cat si personale
 • timiditatea are si avantaje si dezavantaje si poate fi considerata o caracteristica atragatoare de catre unele persoane
 • timizii se feresc sa-i ofenseze pe ceilalti, din teama proprie de a nu fi ei insisi ofensati.
 • frecventa timiditatii in randul barbatilor este aproximativ egala cu cea in randul femeilor

      Timiditatea poate fi regasita in oricare dintre noi in anumite perioade ale vietii, dar cand se structureaza ca o trasatura profunda si de lunga durata, cand aveti un sentiment de insecuritate, jena si inadecvare, este necesar sa apelati la ajutorul unui psiholog.


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top