Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Psihoterapie cognitiv-comportamentala

Tipuri psihoterapie


Psihoterapia cognitiva a fost fondata de Beck, psihanalist ca formatie, care a cercetat indeosebi depresia si a descoperit o serie de factori care nu aveau legatura cu psihanaliza si tehnicile ei, ci cu un anumit tip de gandire a pacientului. Schimband gandurile pacientului, constata o ameliorare afectiva si comportamentala.

Din perspectiva terapiei comportamentale, "boala este o deprindere gresita dobandita si persistenta", remediul fiind deconditionarea, desensibilizarea sistematica.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala se centreaza pe problemele prezente, fara a respinge trecutul insa. in conceptia ei, problemele psihice apar in mare masura datorita unor distorsiuni ale realitatii si a unor modalitati ilogice de gandire. Acestea, la randul lor, au la baza presupuneri si premise eronate, invatate si ele pe parcursul dezvoltarii pacientului.

Terapeutul ajuta clientul sa-si clarifice distorsiunile din gandire si sa invete modalitati mai realiste si mai rationale pentru trairile sale. Modalitatea de depasire a acestor situatii consta in a-si corecta interpretarile gresite fie prin recunoasterea rationamentului sau eronat fie prin acumularea de noi informatii despre respectiva situatie, care pot adera mai mult la realitate si la logica, fiind astfel mai usor acceptate. Chiar in viata curenta acceptam usor, necritic ganduri automate care provoaca boala daca gasesc un teren prielnic.

Clientul intelege mai usor cum boala sa este legata de invatarea anterioara si ca se poate corecta, ca sta in forta sa sa-si modifice conceptiile gresite. Incepem sa ne formam sistemul de convingeri inca din copilarie. Acestea se lovesc de diverse situatii in functie de care situatia este acceptata sau respinsa. Prin convingerile pe care si le formeaza, omul filtreaza realitatea de zi cu zi. Ele nu lasa sa treaca prin filtru decat acele lucruri care se potrivesc cu convingerile sale.

Problemele psihice pot aparea din cauza unor procese obisnuite: invatare gresita, deductie incorecta, o discriminare inadecvata intre realitate si  imaginatie etc. Prin corectarea acestor conceptii gresite, prin invatarea modalitatilor adaptative, prin discriminari corespunzatoare si prin antrenament, clientul isi depaseste dificultatile psihice.

Terapia cognitiv-comportamentala este indicata in :

  • tulburarile fobice
  • tulburarile obsesive
  • atacuri de panica si anxietate
  • depresii
  • tulburarile psihosomatice si somatoforme
  • afectiuni psihiatrice cronice
  • probleme de cuplu marital


» Inapoi la tipuri psihoterapie

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top