Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

TRATAMENTUL DEPENDENTEI DE JOCURI DE NOROC

Psihoterapii


Asociatia Gamblers Anonymous (G.A.) este organismul cel mai cunoscut pe plan mondial pentru ajutorarea jucatorilor dependenti. Fondata in anul 1957 in California, aceasta asociatie a adoptat obiective similare celor ale "Alcoolicilor anonimi": dependenta de jocuri de noroc este considerata o boala cronica, abstinenta totala reprezinta scopul urmarit de membrii grupului, iar criteriul reusitei este indicat de 2 ani de abstinenta (Shaffer & La Plante, 2005).

In general, participarea la grupurile Gamblers Anonymous este gratuita si nu exista nici o restrictie la inscrierea unor noi membri.

Eficienta tratamentului dependentei de jocuri de noroc prin Gamblers Anonymous este dificil de cuantificat, avand in vedere ca nu exista o evidenta stricta a numarului de sedinte efectuate, a numarului de participanti sau a rezultatelor sale (Korn & Schaffer, 2004).

Philip Mawer (2010), un fost dependent de jocuri de noroc, fara nici o pregatire de specialitate, a propus un model de tratament al dependentei de jocuri de noroc, opus celui utilizat in cadrul Gamblers Anonymous, denumit Gamblers Allowed.

Aceasta metoda indeamna persoanele dependente de jocuri de noroc sa refuze anonimatul si sa spuna lumii intregi ca au o problema, avand in vedere faptul ca in timpul tratamentului, este nevoie de sustinere, de acceptare din partea celor din jur, de relatii bazate pe incredere si respect.

Mawer (2010) ofera urmatoarele sfaturi jucatorilor dependenti care doresc schimbarea comportamentului lor:

a) accepta faptul ca trebuie sa le spui celor apropiati tie ca ai o problema in legatura cu jocul de sansa patologic si renunta la ideea de a ramane anonim;

b) impartaseste celor din jur dimensiunea si gradul de severitate al problemei tale de dependenta;

c) gaseste noi activitati alternative cu care sa-ti ocupi timpul in care inainte obisnuiai sa joci;

d) recunoaste puterea de vindecare a muzicii;

e) accepta faptul ca nu este nimic in neregula cu tine daca ai fost un jucator de sansa patologic, asumandu-ti si responsabilitatea vindecarii tale.

Din punctul sau de vedere nu exista vindecare atunci cand ramai anonim, deoarece schimbarea presupune sprijinul neconditionat al celor din jur, care vor fi alaturi de jucatorul

dependent de fiecare data cand se simte in impas.

Tocmai de aceea eficienta tratamentului in cadrul Gamblers Anonymous este foarte scazuta, in sensul ca doar 8% dintre cei care participa la intalnirile asociatiei raman abstinenti dupa 1 an de la terminarea tratamentului (Mawer, 2010).

Faptul ca majoritatea jucatorilor dependenti prefera sa fie anonimi, in sensul de a nu dezvalui celorlalti situatia prin care trec, reprezinta un aspect care duce la instrainarea lor si la accentuarea consecintelor negative ale dependentei.

În vederea schimbarii comportamentului sau de joc, persoana dependenta trebuie sa accepte faptul ca are o problema si sa parcurga intr-o prima etapa urmatorii pasi:

Pregatirea pentru confesiune, in cadrul careia jucatorul dependent este sfatuit sa plece intr-o mica excursie departe de familie si prieteni, unde sa se detaseze mental de problema sa, sa inteleaga ca si alte persoane au trecut prin aceeasi situatie si au reusit sa o depaseasca, in momentul in care au luat decizia sa solicite ajutor celor din jur.

Confruntarea cu partenerul este etapa in care jucatorul dependent dezvaluie fara rezerve membrilor familiei si prietenilor amploarea pe care a luat-o comportamentul sau, impreuna cu gandurile, emotiile sale si consecintele negative cu care se confrunta. Aceasta etapa este destul de dificila, avand in vedere eforturile depuse anterior pentru ascunderea adevarului privind dependenta de jocuri de noroc

Relatarea in scris a istoricului detaliat al comportamentului sau de joc, care sa cuprinda perioadele de inceput,evolutia dependentei, sumele pierdute, consecintele negative resimtite. Acest istoric va fi inmanat tuturor membrilor familiei, prietenilor si cunoscutilor, in vederea dezvaluirii adevaratei dimensiuni a dependentei.

"Spune la revedere iubitei tale - activitatea de jocuri de noroc"; autorul foloseste comparatia intre iubita si jocul denoroc, deoarece in ambele situatii jucatorul dezvolta aceleasisemne vizibile pentru partenera sa:

- schimbari bruste de dispozitie;

- cheltuieli nejustificate;

- sosirea acasa la ore tarzii din noapte;

- imposibilitatea de a se relaxa;

- folosirea computerului pe perioade indelungate de timp;

- nerabdarea de a parasi domiciliul conjugal;

- evitarea petrecerii timpului liber in mijlocul familiei;

Acest pas poate fi indeplinit prin deciderea autoexcluderii din toate salile de joc si cazinouri pe care jucatorul obisnuia sa le frecventeze.

Schimbarea comportamentului zilnic, in sensul practicarii urmatoarelor activitati alternative in timpul petrecut alta data in salile de jocuri:

- conversatii telefonice cu vechii prieteni;

- mersul la cumparaturi;

- petrecerea timpului liber in mijlocul celor dragi;

- discutii cu partenerii de afaceri in sensul gasirii unor noi oportunitati profesionale;

- vizitarea unor muzee;

- vizionarea unor filme;

- plimbari in parc;

- inscrierea intr-un club sportiv;

- gasirea unor hobby-uri.

Mawer considera ca, indiferent de modul de abordare a dependentei, jucatorul este singurul care poate lua decizia de a renunta la activitatea de jocuri de noroc.

Fragment din DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC. Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora (Steliana Rizeanu, 2012).



box_top


Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top

Dependenta de jocuri de noroc


Dependenta de jocuri de noroc

Mai multe detalii
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top