Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Terapia prin miscare

Autor: | Adaugat la: 19.11.2019 14:40


  In terapia prin miscare, un principiu de baza consta in aceea ca gandurile si emotiile noastre sunt impletite cu miscarile fizice. Darwin spunea ca organismul actioneaza ca un tot si reprezinta echivalentul fizic al operatiilor mentale. Emotiile pot fi controlate de actiunea musculaturii.
Terapeutii pot utiliza muzica pentru a stimula miscarea. Altii prefera linistea pentru a incuraja exprimarea autentica.

      De la varsta cea mai frageda, un individ dezvolta o memorie a muschilor - un patern al tinutei si al miscarii pentru a raspunde la situatii externe sau pentru a-si exprima emotiile si sentimentele. Memoria muschilor este o parte a personalitatii individului.

      Unul din scopurile de baza ale terapiei prin miscare consta in utilizarea miscarii pentru a creste abilitatea individului de a-si exprima stari, atitudini, idei. Un alt scop al acestei terapii il reprezinta descarcarea, eliberarea persoanei de emotii reprimate, de lapsusuri sau de ganduri apasatoare.

      Pacientii in terapia prin miscare isi pot exprima impulsurile, conflictele, sentimentele cele mai ascunse intr-o varietate de moduri.

"In starea postcatharhica, Heider considera ca exista conditii pentru insanatosire, crestere, experiente transpersonale si insight-uri referitoare la propria existenta".

      De multe ori, miscarea este una din cele cateva moduri de a stabili contacte interpersonale.
Terapiile corporale se bazeaza pe ideea ca producand anumite posturi in corp, la anumite nivele musculare, se vor produce nu doar schimbari fizice ci si mentale. Utilizand miscari se realizeaza mentinerea unui dialog cu inconstientul.

     Miscarea de deblocare corporala
      Se porneste de la ideea ca producand miscari in corp, la nivel neuromuscular se vor produce nu doar schimbari fizice ci si psihice.

      Instructaj: Pe fondul unei melodii relaxante: "Ridicati-va de pe locurile voastre si plimbati-va prin camera. Va miscati prin cat mai mult spatiu, mergeti prin locuri mai putin accesibile... Fiti constienti de tot ceea ce faceti, cum va miscati, cum se misca mainile, picioarele, daca sunt incordate sau relaxate..."

      Reactiile membrilor grupului pot fi diferite. Unii stau pe loc, rigizi sau se misca de convenienta, alti rad, adauga cuvinte la instructajul initial. Aceste ultime manifestari au rolul de a destinde atmosfera, de a crea un cadru natural in care fiecare sa se exprime cat mai bine.

      Muzica are un rol foarte important in deblocarea corporala, in realizarea unor miscari cit mai in acord cu propria persoana. Participantii isi constientizeaza blocajele corporale precum si cauzele care stau la baza lor.

      Amplitudinea miscarilor, frecventa si rapiditatea lor ne aduc informatii in legatura cu inhibitiile persoanei anxietati, fobii dar si cu imaginea de sine.
Pentru ca aceasta experienta are loc in grup, nu putem neglija feedback-ul celorlalti dar si coeziunea membrilor grupului.

     Miscarea de explorare, contact si comunicare
      Miscarea nu numai ca da posibilitatea propriei persoane dar este si o modalitate de comunicare cu ceilalti si de intrare in rezonanta cu ei. Obiectivele acestui tip de miscare constau in explicarea propriilor trairi si miscari; realizarea unui contact autentic cu propria persoana si cu ceilalti; comunicarea anumitor mesaje celorlalti colegi din grup.

      Miscarea si inertia utilizate ca suport in aceasta sedinta terapeutica prilejuiesc deblocarea comunicarii expresive si impresie corporale, restabilirea congruentei psihocorporale, afective si cognitive.

      Instructajul cuprinde mai multe etape:

 • Etapa de dezmortire, in care se procedeaza la dezmortirea corporala a diferitelor parti ale corpului, progresiv: "... va puteti plimba prin camera. Fiti constienti de tot ceea ce faceti, cum va miscati, ce simtiti... Acum miscati-va mainile... aveti miscari din ce in ce mai ample si mai flexibile... Miscati trunchiul, bazinul, continuand in acelasi timp sa miscati si mainile..."

  In fiecare etapa se tine cont de nevoile grupului, se vine in intampinarea lor, introducand in instructaj realizarea unor miscari pe care cativa membrii - spontan - le realizeasera deja.
  Se pune accent, de fiecare data, pe exprimarea corporala libera a ceea ce simt dar si pe constentizarea in fiecare moment a ceea ce fac si simt in legatura cu un anumit gest sau miscare.

  In ceea ce priveste reactiile membrilor grupului, daca la inceput miscarile pot fi timide, cu amplitudine scazuta, prin miscarile de dezmortire, tensiunile par sa se elimine si membrii grupului isi pot recapata flexibilitatea si increderea.
 • Etapa de constientizare a spatiului. Accentul se deplaseaza apoi de la propria persoana la ceea ce se intampla in jur, extinzand astfel constientizarea la spatiul exterior. Este o etapa de exersare a atentiei asupra lucrurilor care ne inconjoara dar si asupra persoanelor care se afla langa noi. "...Incercati acum sa reveniti la o plimbare linistita prin camera, si constientizati ce se intampla in jurul vostru. Fiti atenti la detaliile incaperii, la obiectele din jurul vostru... Fiti acum constienti ca va plimbati printre ceilalti, va plimbati fara sa-i priviti, dar fiti constienti de ei... Constientizati ce simtiti si ce va vine in minte..."
  Realizand aceasta schimbare pe un fond sonor si prin miscari de explorare, se permite cresterea receptivitatii si cunoasterea contactului cu exteriorul.
 • Etapa de contact. Contactul cu ceilalti este o etapa de intalnire cu alta persoana, de constientizare a ceea ce simte fiecare atunci cand priveste si este privit. Este o cunoastere reciproca doar prin privire: "Fiti acum constienti ca va plimbati printre ceilalti, va plimbati fara sa-i priviti, dar fiti constienti de ei... Constientizati ce simtiti si ce va vine in minte... Cand sunteti pregatiti va puteti uita la ei, ii puteti privi in ochi, fara sa-i atingeti..."
 • Etapa de comunicare. Este momentul in care fiecare transmite si receptioneaza un mesaj.
  Se pot constata o multitudine de gesturi, de miscari prin care fiecare consimte sa comunice cate ceva. Membrii grupului pot dovedi resurse uimitoare creative si spontane, in comunicarea cu ceilalti prin diferite posturi si gesturi: "Comunicati-le ceea ce doriti. Puteti sa le transmiteti un mesaj, sa-i salutati sau doar sa-i atingeti... Fiti insa constienti de tot ceea ce faceti."
  Astfel, fiecare isi descopera propiul corp ca pe un instrument de comunicare, mult mai expresiv, mai complex si mai autentic decat cuvintele.
  Se creaza adevarate conversatii corporale si mimico-gesticulare intre membrii grupului.
  Sunt insa si persoane care stau mai izolate si care sunt mai mult pe post de receptori decat de transmitatori de mesaje dar membrii cu care vin in contact reprezinta pentru ei adevarate surse activatoare si totodata un feed-back reglator pentru propriul limbaj corporal.
  Atingerea si comunicarea tactila este un nou mod de comunicare ce creeaza senzatii, trairi si constientizari legate de propriile conflicte si probleme.
 • Etapa oferirii afectiunii celorlalti. Membrii grupului sunt provocati sa-si exprime afectiunea. Este o ocazie excelenta de constientizare a dificultatilor si blocajelor corporale in oferirea caldurii celuilalt. "Faceti acele gesturi prin care le daruiti dragoste si caldura. Fiti constienti de ceea ce simtiti cand realizati aceasta miscare. Primiti la randul vostru caldura oferita de ceilalti si bucurati-va de ea. Oferiti si primiti caldura atunci cand va intalniti cu fiecare. Constientizati cum va simtiti atunci cand primiti caldura dar si atunci cand oferiti. Ce va este mai greu; Ce va este mai usor sa faceti?"
  Se pot observa gesturi de o afectivitate profunda insotite de expresii faciale deosebit de expresive. Uneori afectiunea este exprimata prin strangeri in brate si se produc efuziuni emotionale. Exista perechi care raman pentru mult timp impreuna si isi transmit caldura si afectiune. Acestea sunt situatii in care fiecare membru din cuplu traieste intens si profund experienta.
 • Etapa de oferire a afectiunii si caldurii propriei persoane. Este o etapa de interiorizare si de traire cu sine si pentru sine a propriilor emotii. Va centrati acum asupra propriei persoane. Puteti sa va oferiti acum voua caldura si iubire. Fiti generosi cu voi, oferiti-va cat de multa caldura si iubire... Faceti un gest, o miscare prin care sa simbolizati oferirea iubirii propriei persoane. Formulati in minte un gand, o idee referitor la voi insiva... iar dupa ce ati format-o repetati-o in gand de mai multe ori, pana cand o simtiti in tot corpul."
  Gesturile realizate pentru oferirea afectiunii sunt foarte diverse. Fie ca isi imbratiseaza corpul sau ridica mainile, sunt cu totii patrunsi de aceasta stare de bine si multumire interioara. Starea este tradata de expresia fetei: senina calma, destinsa, ochii inchisi, zambet fericit, dar si de miscarile corporale armonioase si frumoase.
 • Etapa de analiza. Membrii grupului isi exprima trairile pe care le-au avut in timpul acestei experiente.
  Foarte multi afirma ca se simt multumiti, calmi, cu multa forta si energie sau ca au avut sentimente foarte profunde la intalnirea cu ceilalti. Exista persoane care isi constientizeaza anumite probleme.

  Se poate vorbi si despre posibilitatea experimentarii unor sentimente noi si de ecoul acestora in propriul corp: vibratii, accentuarea batailor inimii, caldura in zona toracelui, umezirea mainilor.

  In concluzie aceasta experienta creaza posibilitatea retrezirii senzorial-emotionala, activarii resurselor optimizarii, comunicarii si restructurarii cognitive.

» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top