Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Psihoterapia rational-emotiva si comportamentala

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 19.07.2019 13:12


Albert Ellis, desemnat de catre Asociatia Americana de Psihologie drept cel mai important psihoterapeut in viata, a atras atentia asupra faptului ca oamenii au doua tendinte biologice fundamentale:

 -  isi transforma foarte usor propriile dorinte in credinte absolute. 

 -  au puterea de  a alege si capacitatea de a-si identifica, disputa si schimba gandirea irationala.

      El considera ca oamenii sunt nascuti si crescuti cu dorinta de a fi fericiti, de a avea succes in toate, de a fi aprobati si iubiti de persoanele semnificative pentru ei, dar in calea realizarii acestor dorinte se interpun uneori credintele lor irationale cu privire la evenimentele din viata, ceea ce duce la perturbari in plan emotional.

     Terapia rational-emotiva si comportamentala, elaborata de  Albert Ellis la mijlocul secolului trecut, se focalizeaza pe cognitiile irationale si rationale, avand ca puncte fundamentale identificarea si modificarea credintelor irationale care genereaza patologie si suferinta.

      Aceste credinte irationale se prezinta sub mai multe forme: 

 -   gandirea catastrofica;

 -   intoleranta la frustrare;

 -   evaluarea globala negativa;

 -   gandirea de tip " intotdeauna" sau "niciodata."

      Consecintele negative disfunctionale care deriva din aceste credinte irationale, rigide, conduc la durere si discomfort psihic, motiveaza oamenii sa recurga la comportamente contrare propriilor interese si ii impiedica sa se angajeze in comportamentele necesare atingerii propriilor scopuri.

       In terapia rational-emotiva si comportamentala ( REBT ) se considera ca oamenii se pot schimba daca internalizeaza trei principii fundamentale:

   1.  evenimentele activatoare trecute sau prezente nu pot cauza emotii disfunctionale, ci sistemul nostru de convingeri despre aceste evenimente este cel care determina emotiile disfunctionale si comportamentele dezadaptative,

   2.  indiferent de modul in care ne-am generat problemele emotionale si comportamentale in trecut - in prezent ne cream dificultati deoarece continuam sa ne reindoctrinam cu credintele noastre irationale,

   3.  ne este usor sa cultivam emotii, ganduri si comportamente dezadaptative, dar pe termen lung putem sa depasim aceasta problema, daca facem eforturi de a ne disputa credintele irationale si consecintele acestora. 

      Pentru a obtine schimbarea comportamentala, este necesara o restructurare cognitiva, care presupune inlocuirea sistemului de credinte irationale cu un sistem mai rational, adaptativ.

     In lucrarea sa "A Guide to Rational Living", Albert Ellis ne ofera urmatoarele sfaturi pentru o viata rationala si fericita (Daniel David - "Tratat de psihoterapii"):

    1. Urmeaza "decalogul rationalitatii" si evita "decalogul irationalitatii".

    2. Asimileaza "nucleul sanatatii" si renunta la "nucleul nebuniei".

    3. Sa doresti si sa faci tot ceea ce depinde de tine pentru ca lucrurile sa se intample asa cum vrei tu, dar in acelasi timp sa tii minte ca nu scrie nicaieri ca lucrurile trebuie cu necesitate sa se intample asa cum vrei tu.

    4. Nu uita ca ar fi de dorit ca toti ceilalti sa te trateze corect, dar asta nu inseamna ca si trebuie cu necesitate sa o faca.

    5. Nu uita ca ar fi de dorit sa reusesti in tot ceea ce faci, dar asta nu inseamna ca si trebuie cu necesitate sa reusesti.

    6. Nu uita ca ar fi de dorit ca viata sa fie usoara si dreapta, dar asta nu inseamna ca si trebuie cu necesitate sa fie asa.

    7. Nu uita ca daca lucrurile nu se intampla asa cum ti-ai dorit, asta nu inseamna ca esti fara valoare ca om, ci doar ca ai avut un comportament mai putin performant, care, probabil, poate fi imbunatatit.

    8. Nu uita ca daca lucrurile nu se intampla asa cum ti-ai dorit, asta nu inseamna ca este o catastrofa (cel mai rau lucru care ti se poate intampla), ci este doar un lucru neplacut (poate chiar extrem de neplacut), fara ca asta sa insemne totusi ca este cel mai rau lucru care ti se poate intampla si ca nu te mai poti bucura de viata.

    9. Nu uita ca daca lucrurile nu se intampla asa cum ti-ai dorit, poti tolera asta si poti merge mai departe bucurandu-te de viata, desi este mai greu la inceput.

   10. Nu uita ca este placut sa ai aprobarea si dragostea celorlalti si fa tot ceea ce este omeneste posibil sa le obtii, dar aminteste-ti ca si fara ele te poti accepta ca fiinta umana care are dreptul sa se bucure de viata.

   11. Nu uita ca este de preferat sa faci lucrurile perfect, dar este omeneste sa gresesti.

   12. Nu uita ca oamenii reactioneaza asa cum doresc ei, nu cum doresti tu, si aminteste-ti ca si ei, ca si tine, nu sunt perfecti.


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top