Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Personalitatea depresiva

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 17.09.2019 08:53


Intr-o acceptiune larg utilizata, personalitatea se refera la caracteristicile cele ma importante, relativ stabile in timp, ale individului, si care justifica  consecventa comportamentului sau. (Adrian Opre  - "Noi tendinte in psihologia personalitatii").

        O personalitate este dificila atunci cand unele trasaturi ale caracterului sau sunt mult prea accentuate sau rigide, inadaptate situatiilor, cauzand astfel, suferinta propriei persoane sau celuilalt. (F. Lelord , C. Andre -  "Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile").

        Cei care au o personalitate dificila nu-si percep intotdeauna propriile comportamente ca fiind rigide si considera nefondate remarcile celor din jur, referitoare la rigiditatea lor sau distantarea si racirea relatiilor cu acestia. Ei nu adopta aceste comportamente rigide din placere, ci din teama ca vor fi abandonati, neintelesi, agresati, de a fi in pericol sau a-i pune pe cei dragi in pericol.

         Constientizarea acestei probleme este o prima etapa, indispensabila , a procesului lor de schimbare. A se schimba, inseamna a deprinde noi reguli de conduita si a se debarasa de cele respectate pana atunci , care nu sunt in concordanta cu situatiile cu care se confrunta.

         Personalitatea depresiva face parte din categoria personalitatilor dificile si se caracterizeaza prin :

- Pesimism: in orice situatie s-ar afla, vede doar latura sumbra a acesteia, posibilele riscuri, supraevalueaza aspectul negativ, minimalizandu-l pe cel pozitiv.

- Dispozitie trista: este trista si posaca de obicei, chiar si atunci cand lipsesc evenimentele neplacute care sa justifice aceasta dispozitie.

- Anhedonie: nu prea resimte placerea, nici in cazul unor activitati ori situatiii considerate in mod obisnuit ca fiind agreabile (week-end-uri, evenimente fericite).

- Autodepreciere: nu se simte "la inaltime", nutreste sentimente de inaptitudine ori de culpabilitate (chiar si atunci cand ceilalti il apreciaza).

        Cum este recomandabil sa ne purtam cu personalitatile depresive?

1 - atrageti-le atentia asupra laturii pozitive a oricarei situatii; incurajati-i sa vada jumatatea plina a paharului.

2 - antrenati-i in activitati agreabile care sa fie pe masura lor

3 -  aratati-le consideratie in mod adecvat

4 -  indrumati-i sa consulte un psiholog

         Psihoterapiile cognitiv-comportamentale au fost special elaborate pentru tratarea depresiei, obiectivul acestor terapii fiind acela de a-l ajuta pe pacient sa-si reconsidere  propria viziune pesimista asupra lumii si asupra propriei persoane si de a-l invata sa gandeasca mai rational si sa gaseasca solutii la problemele sale.

         Cum nu este recomandabil sa ne purtam cu personalitatile depresive ?

-   nu-i indemnati sa se " adune", sa se "zgaltaie";

-   nu le faceti morala;

-   nu va lasati tarati in marasmul personalitatii depresive;

          De cele mai multe ori, personalitatile dificile refuza sa apeleze la ajutorul unui specialist, datorita caracterului lor rigid si al convingerii ca acesta nu le-ar putea ajuta cu nimic, deoarece starea in care se afla este "doar o chestiune de caracter" (F. Lelord, C. Andre  - Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile).


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top