Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Metode de autoterapie a dependentei de jocurile de noroc

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 26.06.2019 15:02


  Asociatia Gamblers Anonymous (G.A.) este organismul cel mai cunoscut pe plan mondial pentru ajutorarea jucatorilor dependenti. Fondata in anul 1957 in California, aceasta asociatie a adoptat obiective similare celor ale Alcoolicilor anonimi - dependenta de jocuri de noroc este considerata o boala cronica, abstinenta totala reprezinta scopul urmarit de membrii grupului, iar criteriul reusitei este indicat de 2 ani de abstinenta totala (Shaffer & La Plante, 2005).

 In general, participarea la grupurile Gamblers Anonymous este gratuita si nu exista nici o restrictie la inscrierea unor noi membri.

 Eficienta tratamentului dependentei de jocuri de noroc prin Gamblers Anonymous este dificil de cuantificat, avand in vedere ca nu exista o evidenta stricta a numarului de sedinte efectuate, a numarului de participanti sau a rezultatelor sale (Korn & Schaffer, 2004).

 In paralel cu Gamblers Anonymous, functioneaza si grupul Gam Anon, care se adreseaza partenerilor si celorlalti membri ai familiilor jucatorilor dependenti si se bazeaza pe aceleasi principii.

 Philip Mawer, un fost dependent de jocuri de noroc, fara nici o pregatire de specialitate, a propus un model de tratament al dependentei de jocuri de noroc, opus celui utilizat in cadrul Gamblers Anonymous, denumit Gamblers Allowed.

 Aceasta metoda indeamna persoanele dependente de jocuri de noroc sa refuze anonimatul si sa spuna lumii intregi ca au o problema, avand in vedere faptul ca in timpul tratamentului, este nevoie de sustinere, de acceptare din partea celor din jur, de relatii bazate pe incredere si respect.

 Mawer ofera urmatoarele sfaturi jucatorilor dependenti care doresc schimbarea comportamentului lor:

a)  accepta faptul ca trebuie sa le spui celor apropiati tie ca ai o problema in legatura cu jocul de

    sansa patologic si renunta la ideea de a ramane anonim;

b)  impartaseste celor din jur dimensiunea si gradul de severitate al problemei tale de dependenta;

c)  gaseste noi activitati alternative cu care sa-ti ocupi timpul in care inainte obisnuiai sa joci;

d)  recunoaste puterea de vindecare a muzicii;

e)  accepta faptul ca nu este nimic in neregula cu tine daca ai fost un jucator de sansa patologic, asumandu-ti si responsabilitatea vindecarii tale.

Din punctul sau de vedere nu exista vindecare atunci cand ramai anonim, deoarece schimbarea presupune sprijinul necon­di­tionat al celor din jur, care vor fi alaturi de jucatorul dependent de fiecare data cand se simte in impas.

Tocmai de aceea eficienta tratamentului in cadrul Gamblers Anonymous este foarte scazuta, in sensul ca doar 8% dintre cei care participa la intalnirile asociatiei raman abstinenti dupa 1 an de la terminarea tratamentului (Mawer, 2010).

 Faptul ca majoritatea jucatorilor dependenti prefera sa fie anonimi, in sensul de a nu dezvalui celorlalti situatia prin care trec, reprezinta un aspect care duce la instrainarea lor si la accentuarea consecintelor negative ale dependentei.

 In vederea schimbarii comportamentului sau de joc, persoana dependenta trebuie sa accepte faptul ca are o problema si sa parcurga intr-o prima etapa urmatorii pasi:

·    Pregatirea pentru confesiune, in cadrul careia jucatorul dependent este sfatuit sa plece intr-o mica excursie departe de familie si prieteni, unde sa se detaseze mental de problema sa, sa inteleaga ca si alte persoane au trecut prin aceeasi situatie si au reusit sa o depaseasca, in momentul in care au luat decizia sa solicite ajutor celor din jur. In aceasta excursie, este sfatuit sa asculte muzica de relaxare si sa-si noteze intr-un jurnal toate gandurile care-i trec prin minte, legate de activitatea de jocuri de noroc.

·    Confruntarea cu partenerul este etapa in care jucatorul dependent dezvaluie fara rezerve membrilor familiei si  prietenilor amploarea pe care a luat-o comportamentul  sau, impreuna cu gandurile, emotiile sale si consecintele negative cu care se confrunta. Aceasta etapa este destul de dificila, avand in vedere eforturile depuse anterior pentru ascunderea adevarului privind dependenta de jocuri de noroc. Este important ca dezvaluirea sa fie completa, avand in vedere ca pastrarea secretelor fata de partener denota egoism si imaturitate si exact acestea au dus in principal la instalarea dependentei.

·    Relatarea in scris a istoricului detaliat al compor­tamentului sau de joc, care sa cuprinda perioadele de inceput, evolutia dependentei, sumele pierdute, consecintele negative resimtite. Acest istoric va fi inmanat tuturor membrilor familiei, prietenilor si cunoscutilor, in vederea dezvaluirii adevaratei dimensiuni a dependentei.

·  "Spune la revedere iubitei tale - activitatea de jocuri de noroc" - autorul foloseste comparatia intre iubita si jocul de noroc, deoarece in ambele situatii jucatorul dezvolta aceleasi semne vizibile pentru partenera sa:

-   schimbari bruste de dispozitie;

-   cheltuieli nejustificate;

-   sosirea acasa la ore tarzii din noapte;

-   imposibilitatea de a se relaxa;

-   folosirea computerului pe perioade indelungate de timp;

-   nerabdarea de a parasi domiciliul conjugal;

-   evitarea petrecerii timpului liber in mijlocul familiei;

 Acest pas poate fi indeplinit prin deciderea autoexcluderii din toate salile de joc si cazinouri pe care jucatorul obisnuia sa le frecventeze.

·    Schimbarea comportamentului zilnic, in sensul practicarii urmatoarelor activitati alternative in timpul petrecut alta data in salile de jocuri:

- conversatii telefonice cu vechii prieteni;

- mersul la cumparaturi;

- petrecerea timpului liber in mijlocul celor dragi;

- discutii cu partenerii de afaceri in sensul gasirii unor noi oportunitati profesionale;

- vizitarea unor muzee;

- vizionarea unor filme;

- plimbari in parc;

- inscrierea intr-un club sportiv;

- gasirea unor hobby-uri.

Mawer considera ca, indiferent de modul de abordare a dependentei, jucatorul este singurul care poate lua decizia de a renunta la activitatea de jocuri de noroc, si in acest sens, el are de indeplinit urmatoarele conditii:

a)   sa inteleaga ca nu este dependent de activitatea de jocuri de noroc in sine, ci mai ales de faptul ca in timpul acestei activitati are senzatia ca a scapat de toate problemele cu care se confrunta in viata reala;

b)    sa accepte ca dependenta sa este doar un obicei comportamental ca oricare altul de care se poate debarasa, daca este dispus sa depuna eforturi in acest sens;

c)    sa accepte ca neimplicarea in rezolvarea problemelor reale cu care se confrunta sau negarea acestora nu va duce la rezolvarea situatiei in ansamblu, ci la inrautatirea sa;

d)   sa strige in gura mare in fata tuturor celor apropiati: "recunosc, am pierdut!" folosind verbul la timpul trecut,

e)   sa isi spuna siesi, cu putere: "eu sunt cel care a castigat, jocul de noroc este cel care a pierdut!", folosind, de asemenea, timpul trecut;

f)    sa-si recapete bucuria de a trai pe care o avea inainte de instalarea dependentei si sa reia activitatile considerate candva placute;

g)   sa depuna eforturi sustinute pentru a pune in practica metodele de vindecare propuse.

In opinia lui Mawer, in viata unui jucator depen­dent, nu pierderea banilor este aspectul cel mai important, ci pierderea timpului in care a jucat sau s-a gandit la jocuri si la modalitatea de a face rost de bani pentru a juca. Timpul este acela care nu mai poate fi recuperat de catre jucator si ar fi util pentru fiecare sa calculeze cat timp a alocat jocului in ultima perioada si ce altceva ar fi putut face in acest timp.

 Acceptarea dependentei de jocuri de noroc drept o boala ce poate fi tratata va creste speranta de vindecare a jucatorului dependent si il va ajuta sa isi asume intreaga responsabilitate a comportamentului sau.

Etapele concrete ale modelului de tratament propus de Mawer sunt urmatoarele:

a)  intelegerea si acceptarea faptului ca dependenta de jocuri de noroc reprezinta o tulburare psihica ce poate fi tratata cu succes;

b)  gestionarea situatiilor in care apare nevoia imperioasa de a juca;

c)  redobandirea demnitatii si a respectului de sine;

d)  intelegerea pericolului continuarii comportamentului de joc;

e)  acceptarea umilintei si a compasiunii;

f)   inceperea unei noi vieti, libera de dependenta.

Raylu si Oei (2010) au propus urmatoarele tehnici comportamentale pentru a face fata nevoii stringente de a juca:

a)  amanati cu o ora decizia de a juca, stiut fiind ca aceasta dispare de obicei intr-o ora;

b)  utilizati tehnici de distragere a atentiei de la joc, cum ar fi: cititi o revista, ascultati muzica, sunati un prieten, iesiti la o plimbare, vizitati un prieten, vizionati un film;

c)  completati o lista cu activitati alternative care pot inlocui comportamentul de joc;

d)  intocmiti un orar al activitatilor zilnice, care sa nu va lase timp liber pentru a juca;

e)  notati in agenda un set de declaratii pe care le puteti citi in caz de urgenta, de exemplu:

    am renuntat deja la joc, nu ma mai intorc la vechiul comportament; lucrurile merg bine,

    nu vreau sa le stric acum; am facut deja primul pas, nu ma mai intorc la dependenta; am

suficiente datorii de la jocuri; am economisit deja bani prin faptul ca azi n-am jucat; am

platit deja o parte din datorii, de cand nu mai joc.

Fragment din cartea Dependenta de jocuri de noroc. Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora, autor Steliana Rizeanu


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top