Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Impactul dependentei de jocurile de noroc asupra familiei jucatorilor

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 09.07.2019 12:15


Membrii familiei jucatorului sunt in general putin informati cu privire la dependenta de jocuri de noroc si tind fie sa nu observe semnele acesteia, fie sa se indoiasca de faptul ca acesta  este intr-adevar dependent. Aceasta stare este mentinuta multa vreme, familia dorind ca lucrurile sa poata fi considerate normale, sperand ca se inseala, ca este doar un episod trecator.

Pe masura ce dependenta progreseaza, iar semnele acesteia nu mai pot fi ignorate, familia incepe sa se invinovateasca pentru aceasta problema nerezolvata la timp. Cu cat dependenta devine mai puternica, sentimentul de vinovatie face ca membrii familiei sa devina mai vulnerabili, uneori plini de resentimente, frica si chiar ura fata de persoana care-i face sa sufere atat de mult.

Persoanele apropiate, puternic afectate de problema de dependenta, nu mai au de obicei rabdarea si resursele necesare pentru a oferi sprijin, sabotand adesea increderea jucatorului dependent in tratament printr-o atitudine de neincredere privind incetarea comportamentului, si multe acuze legate de pierderile suferite in perioada de dependenta.

De cele mai multe ori partenerii jucatorilor dependenti se simt tradati, pot avea sentimente de furie, disperare, neajutorare si insomnie. In aceste familii au loc frecvent certuri, uneori in fata copiilor minori, care sunt expusi situatiilor de tensiune si ostilitate dintre parinti, ceea ce ii determina sa dezvolte sentimente de confuzie, teama si depresie. Familia se confrunta cu lipsuri materiale majore si este in pericol de a se destrama in cazul in care sotul dependent nu renunta la joc.

      Din cauza dependentei, jucatorii ajung in imposibilitatea de a-si achita datoriile curente ale familiei. iar la descoperirea adevaratei dimensiuni a pierderilor financiare, partenerul persoanei dependente poate avea sentimente de vinovatie, neajutorare, disperare, furie, neincredere si pierderea oricarei sperante cu privire la viitorul familiei. De asemenea, acesta se poate retrage din viata sociala atunci cand nu mai poseda mijloacele financiare pentru a iesi impreuna cu prietenii la sfarsit de saptamana sau in vacanta, dar si din cauza rusinii resimtite in legatura cu situatia in care a ajuns ca urmare a dependentei partenerului sau partenerei.

      Intr-o enumerare sintetica, principalele categorii de probleme cu care se confrunta familia jucatorului dependent sunt urmatoarele (Blaszczynski, 2010):

a) pierderi financiare;

b) dificultati de natura emotionala;

c) izolare sau excluziune in raport cu ceilalti;

d) probleme de sanatate;

e) impact negativ asupra copiilor;

f) abuz fizic si emotional;

g) depresie si anxietate etc.

     Multiplicatorul dependentei de jocuri de noroc este destul de ridicat ca impact social. Pentru fiecare persoana dependenta de jocuri de noroc, vor exista consecinte negative care afecteaza in medie intre 5-10 persoane din anturajul sau (Darbyshire et al., 2001). Pentru situatia critica a identificarii unui dependent de jocuri de noroc in propria familie, Mawer (2010) ofera urmatoarele sfaturi:

a)   ascultati calm si cu atentie tot ce are de spus jucatorul dependent;   

b)      acceptati comportamentul sau fara sa il judecati sau sa incercati sa rezolvati problema;

c)      intrebati jucatorul dependent in mod concret daca s-a gandit la sinucidere si si-a facut un plan in acest sens;

d)      luati in serios amenintarea sa cu sinuciderea;

e)      incurajati persoana dependenta sa indeparteze din preajma sa obiectele cu care si-ar putea face rau (exemplu: medicamente);

f)        indrumati-o sa se adreseze psihiatrului in vederea stabilirii medicatiei necesare pentru ameliorarea starii sale depresive;

g)      nu ii promiteti ca veti pastra confidentialitatea in legatura cu intentia sa de a se sinucide.

Fragment din cartea Dependenta de jocuri de noroc. Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora, autor Steliana Rizeanu


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top