Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Fazele aparitiei dependentei de jocurile de noroc

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 14.06.2019 09:43


Dependenta de jocurile de noroc nu se dezvolta dintr-o data, ci de-a lungul a trei mari faze psihologice, dupa cum urmeaza:

-  faza de castig;

-  faza de pierdere;

-  faza de disperare.

              1. Faza de castig se refera la perioada in care o persoana abia a inceput sa joace impreuna cu prietenii sau familia, din dorinta de a se distra si a uita pentru scurt timp de problemele zilnice. Aproximativ trei sferturi dintre jucatorii dependenti au declarat ca la inceput au castigat sume de bani neasteptat de mari si aceste castiguri i-au determinat sa-si imagineze ca vor castiga in permanenta, in acest fel asigurandu-si un nivel de trai mult mai ridicat decat cel actual. Aceasta faza este caracterizata printr-un optimism nerezonabil, care impinge jucatorul sa se intoarca la joc cu miza crescuta, avand iluzia controlului, sentimentul de incredere si omnipotenta. Din pacate, norocul incepatorului se poate transforma in ghinionul acestuia, avand in vedere ca jucatorii care au avut castiguri mari in perioada de inceput, prezinta cel mai mare risc de a deveni dependenti.

               2. Faza de pierdere pare a fi similara unei consecinte proverbiale cunoscute de toata lumea, dupa care norocul nu tine o viata si cei care continua sa joace din ce in ce mai mult ajung sa piarda in joc sume tot mai mari de bani: cu cat pierd mai mult, cu atat le creste ambitia de a juca in continuare pentru  a-si recupera pierderile si a obtine si un profit serios pe deasupra, tel imposibil de realizat in realitate. In aceasta faza, jucatorii sunt pusi in situatia de a imprumuta bani pentru a-si finanta jocul, atat de la rude si prieteni, cat si de la banci sau camatari; devin deprimati, iritabili, ascund adevarul familiei si se intorc in mod obsesiv la joc, pentru a "recupera" pierderile acumulate anterior.

                3. Faza de disperare este aceea in care jucatorii realizeaza dimensiunea pierderilor suferite, nu mai pot ascunde fata de cei din jur obsesia lor fata de joc, sunt nevoiti sa-si achite datoriile, dar nu mai au nici o sursa in acest sens, pentru ca nimeni nu mai are incredere in ei. Studiile de specialitate ne arata ca in aceasta faza, 60% dintre jucatorii dependenti comit furturi, inselaciuni, falsuri sau alte acte ilegale, iar aproximativ 20% sunt prinsi asupra faptului si obligati sa suporte rigorile legii, care de multe ori merg pana la privarea de libertate a individului jucator. De asemenea, in aceasta faza un procent de aproximativ 20% dintre jucatori recurg la tentative de suicid.

  Specialistii considera ca exista trei predictori ai instalarii dependentei de jocurile de noroc:

-         compulsia de a recupera pierderile;

-         eforturile nereusite de a stopa jocul;

-         starile emotionale negative, precum depresia, anxietatea sau stresul.


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top