Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Depresiile

Autor: | Adaugat la: 05.12.2017 12:12


A te simti nefericit in momente de adversitate face parte din experienta normala. Simptomul dispozitiei depresive este o componenta a multor sindroame psihiatrice si se intalneste de asemenea in mod obisnuit in anumite boli somatice (mononucleoza infectioasa).

Trasaturile centrale ale acestor sindroame sunt dispozitia depresiva, gindirea pesimista, lipsa placerii, energia redusa si lentoarea. Dintre acestea, dispozitia depresiva este de obicei, dar nu invariabil, cel mai evident simptom.

 In tulburarile depresive de severitate moderata, trasaturile principale sunt dispozitia scazuta, lipsa placerii, gandirea pesimista si energia redusa, toate ducand la deteriorarea eficientei.

 Cum poti identifica un depresiv? Aspectul exterior al depresivului este caracteristic - imbracamintea si tinuta pot fi neglijate. Trasaturie fetei se caracterizeaza prin coborarea comisurilor bucale si printr-o cuta verticala intre sprancene, in mijlocul fruntii. Frecventa clipitului poate fi scazuta. Umerii sunt aplecati, iar capul inclinat inainte, astfel incat directia privirii este in jos. Gesturile sunt reduse. Este important de notat ca unii depresivi pastreaza un zambet exterior in ciuda sentimentelor adanci de suferinta. Lentoarea psihomotorie este frecventa (desi, exista cazuri de pacienti agitati). Lentoarea gandirii se reflecta in vorbirea sa - exista o lunga intarziere inainte de a raspunde la intrebari, iar pauzele in conversatie pot fi atat de lungi incat devin de nesuportat pentru o persoana activa. Dispozitia sa este caracterizata prin suferinta si nefericire.

 Aceasta dispozitie nu se imbunatateste substantial in imprejurari in care sentimentele obisnuite de tristete s-ar alina. Perturbarea somnului in tulburarile depresive este de mai multe feluri. Cea mai caracteristica este trezirea mult prea devreme dimineata, dar apar de asemenea, intarzierea adormirii si trezirea in timpul noptii. Trezirea prea devreme dimineata apare cu 2 sau 3 ore inainte de ora obisnuita a pacientului - el nu mai adoarme si ramane intins pe pat, simtindu-se nerefacut, neodihnit si adesea nelinistit si agitat. El se gandeste cu pesimism la ziua care urmeaza, analizeaza esecurile si neimplinirile trecute si mediteaza posomorat asupra viitorului. Aceasta combinatie a trezirii prea devreme cu gandirea depresiva este importanta pentru diagnostic.

Trebuie mentionat ca unii pacienti depresivi, mai degraba dorm excesiv decat se trezesc devreme, dar ti acestia afirma ca se trezesc nerefacuti. In tulburarile depresive, pierderea in greutate pare adesea mai mare decat s-ar putea aprecia numai dupa lipsa apetitului. La unii depresivi perturbarile privind aportul alimentar si greutatea sunt in exces - ei mananca mai mult si castiga in greutate - de obicei se pare ca hrana aduce o usurare trecatoare sentimentelor lor de suferinta. Simptomele fizice sunt frecvent in tulburarile depresive. Ele imbraca numeroase forme, dar constipatia si disconfortul dureros localizat oriunde in corp sunt cu totul particulare. Acuzele privind orice boala somatica preexistenta cresc de obicei, iar preocuparile hipocondriace devin obisnuite.


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top