Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Dependenta de jocuri de noroc (Jocul de sansa patologic)

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 28.06.2019 11:12


Jocul de noroc este un act care depinde de sansa, risc sau incertitudine si in aceasta categorie se incadreaza jocurile de bingo, jocurile de masa din cazinouri, jocurile electronice cu castiguri, cursele de cai, jocurile pe internet, etc.

Tot mai multe cazinouri si sali de jocuri electronice cu castiguri au aparut in ultimii ani in tara noastra. O data cu ele, s-au format si jucatorii : o buna parte dintre acestia considera jocurile de noroc drept un mijloc de distractie si le utilizeaza doar ocazional, in timpul liber, alocandu-le sume fixe de bani, prestabilite dinainte.

Exista insa si o categorie de jucatori, in crestere, din pacate, care apeleaza in mod excesiv la jocurile de noroc , nu-si mai pot stapani impulsul de a juca si incep sa-si neglijeze viata personala si cea profesionala in favoarea jocului.

Atunci cand o persoana joaca tot mai mult timp si aloca tot mai multi bani jocurilor de noroc, in detrimentul celorlalte activitati zilnice, putem considera ca avem de-a face cu un comportament excesiv, compulsiv, care risca sa se transforme in dependenta.

Dependenta de jocul de noroc este incapacitatea de a se abtine ispitei de a juca, in ciuda incercarilor repetate, in ciuda intelegerii - la nivel rational - a consecintelor negative. Jucatorul devine dependent de emotia pe care i-o produce comportamentul de asumare a riscului, iar drogul este in cazul jocului patologic de noroc chiar actiunea in sine de a juca.

Dependenta de jocuri de noroc (denumita in psihiatrie joc de sansa patologic) poate avea drept consecinte probleme financiare, boli ale stresului, familii distruse, averi pierdute, vieti risipite.

Jocul de noroc patologic se instaleaza insidios, incepand in cele mai multe cazuri ca o activitate recreationala, si progresand pe parcursul a catorva ani la jocul compulsiv-adictiv.

Manualul de diagnostic al tulburarilor mentale ( DSM-IV-TR ) a stabilit urmatoarele criterii de diagnostic pentru jocul de sansa patologic :

A. Comportament dezadaptativ de joc de sansa persistent si recurent, dupa cum este indicat de cinci (sau de mai multe) din urmatoarele:

(1) este preocupat de jocul de sansa (de ex., este preocupat de retrairea experientelor de joc anterioare sau de planificarea sansei ori se gandeste la modalitatile de procurare a banilor cu care sa joace);

(2) necesita sa joace cu sume crescande de bani in vederea obtinerii excitatiei dorite;

(3) are repetate eforturi infructuoase de a controla, reduce sau stopa jocul de sansa;

(4) este nelinistit sau iritabil cand incearca sa reduca sau sa stopeze jocul de sansa;

(5) joaca pentru a scapa de probleme ori pentru usurarea unei dispozitii disforice (de ex., sentimentul de vulnerabilitate, de culpa, anxietate sau depresie);

(6) dupa pierderea banilor la joc, revine in alta zi pentru a recupera (urmarirea recuperarii propriilor pierderi);

(7) minte membrii familiei, pe terapeut sau pe altii, spre a ascunde dimensiunea implicarii in jocul de sansa patologic;

(8) a comis acte ilegale, precum falsul, frauda, furtul sau delapidarea, pentru a finanta jocul de sansa;

(9) a periclitat sau pierdut o relatie importanta, un post, ori o oportunitate educationala sau de cariera din cauza jocului de sansa;

(10) se bazeaza pe altii spre a procura banii necesari iesirii dintr-o situatie financiara disperata cauzata de jocul de sansa.

B. Comportamentul jocului de sansa nu este explicat mai bine de un episod maniacal.

Jocul de sansa patologic vine insotit de alte probleme - alcoolismul, depresia (76% dintre jucatorii patologici sufera de depresie), bulimia (mancatul excesiv) si tulburarile de personalitate (antisociala, narcisistica, borderline).

De multe ori, obsesia jocurilor de noroc intervine ca urmare a unor esecuri in viata personala a jucatorului sau a unor neimpliniri pe plan profesional.

Jocul la aparate determina cel mai repede dependenta jucatorilor, datorita stimulilor vizuali si auditivi pe care ii emit acestea.

Cei care ajung dependenti de jocuri de noroc isi neaga aceasta conditie , considera ca se pot opri atunci cand vor si solicita ajutor psihologic doar la interventia ferma a familiei , de multe ori dupa ce au suportat consecinte dezastruoase.

Cum putem stabili daca suntem dependenti de de jocurile de noroc ?

Chestionarul promovat de National Council on Problem Gambling din Statele Unite cuprinde 10 intrebari al caror raspuns ne ajuta sa discriminam comportamentul normal de a apela la jocurile de noroc de cel patologic:

1. S-a intamplat in mod repetat sa jucati mai mult timp decat intentionaseti la inceput?
2. S-a intamplat in mod repetat sa jucati pana ce ati pierdut si ultimii bani?
3. S-a intamplat sa nu puteti dormi gandindu-va la jocul de noroc?
4. Ati folosit pentru joc venitul sau economiile in timp ce facturile ramaneau neplatite?
5. Ati facut incercari nereusite repetate de a renunta la jocul de noroc?
6. Ati incalcat legea sau v-ati gandit sa o incalcati pentru a va finanta jocul de noroc?
7. Ati luat bani cu imprumut pentru a va finanta jocul de noroc?
8. Ati fost deprimat sau chiar v-ati gandit la sinucidere datorita pierderilor la joc?
9. V-au chinuit remuscarile dupa joc?
10. Ati jucat ca sa castigati bani pentru a va achita obligatiile financiare?

Daca raspunsul este DA la oricare dintre intrebari, respondentul are o problema de joc de noroc patologic si are nevoie de ajutorul profesional al unui psiholog.

In situatia in care considerati ca aveti o problema legata de dependenta de jocuri de noroc, nu ezitati sa ne contactati, pentru a va acorda consiliere psihologica adecvata, in vederea evitarii consecintelor negative grave ale acestei dependente.

In cadrul programului Joaca responsabil Clinica Aquamarin ofera consiliere psihologica persoanelor dependente de jocuri de noroc si partenerilor acestora.

In vederea desfasurarii cat mai eficiente a programului, a fost editata si cartea cu titlul DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC. Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora, autor lector univ. dr. Steliana Rizeanu.

http://www.aquamarin.ro/


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top