Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Cum sa eviti workaholism-ul ?

Autor: | Adaugat la: 30.09.2019 14:19


Am fost promovata la munca si sunt intr-o relatie care dureaza de trei ani. Sunt foarte entuziasmata de promovare, tinand cont de conditiile economice din ziua de azi, insa mi-e teama ca relatia mea sufera datorita timpului indelungat pe care-l petrec muncind. Partenerul meu deja imi reproseaza ca am devenit "workaholica"si ca imi pun relatia pe stand-by in timp ce cariera mea avanseaza cu repeziciune

Multi oameni depe piata fortei de munca se confrunta cu dileme asemanatoare. A echilibra cerintele personale si profesionale poate constitui o provocare majora. Relatiile necesita timp si atentie pentru a le tine in viata si pentru a ne putea hrani emotional din ele.

 Din punct de vedere psihologic, termenul de "workaholism" nu este tehnic acceptat ca desemnand o tulburare psihologica, dar are o componenta problematica .

O persoana se confrunta cu workaholismul atunci cand el/ea are o relatie de tip dependent cu munca pe care o presteaza, relatie care exclude timpul alocat alimentarii, socializarii cu prietenii sau relatiilor de dragoste. Workaholism-ul devine asadar o relatie cu munca care intra in competitie si dezechilibreaza alte relatii importante, functionale, din viata individului.

Iata cateva semnale de avertizare ale workaholism-ului:

  • Casa iti devine un alt loc de munca.
  • Esti competitiv, perseverent si superimplicat in munca ta.
  • Iti iei echipamentul de birou (lap-top, agende, dosare) oriunde te-ai duce, chiar si in vacanta.
  • Munca te face mai fericit decat orice altceva.
  • Dormitul si distractiile ti se par o pierdere de timp.
  • Crezi ca daca ai avea sansa de a face ceva din nou, o s-o faci bine.
  • Devii nelinistit in vacante (asta in cazul in care ti le iei) si uneori le scurtezi.
  • Te trezesti "rezolvand probleme" sau situatii de la munca in plan mental, chiar in timpul tau liber sau in pauze de masa.
  • Prietenii ori nu te mai suna, ori nu mai stii cum sa scapi de ei si sa le inchizi telefonul atunci cand o fac.Oamenii care tin la tine iti spun ca "ai atata energie!", esti "maniac" sau esti "rezistent ca un cal".
  • Esti obosit, iritabil, izolat social, si prezinti chiar anumite simptmome fizice associate stresului cum ar fi:dureri de cap, insomnie, tahicardie, tensiune musculara sau ulcer.

Daca te recunosti in  majoritatea acestor caracteristici, probabil esti un workaholic.

Si acum ce te faci?

Programeaza-ti timp pentru relatia ta prioritara

Majoritatea relatiilor necesita cel putin 20-30 de minute pe zi , acesta reprezentand  "timpul de conectare", fara sa includem aici discutii despre facturi, copii, telefoane etc. Acest timp este dedicat conversatiilor despre modul in care v-ati petrecut ziua, planurile de viitor, placerea de a fi cu celalalt si "visarea" in doi. Cand esti pe drum, ai grija sa suni acasa in mod regulat si lasa un numar unde poti fi contactat cel mai usor. Cand ajungi acasa, realoca timp conectarii cu celalalt. De obicei, o ora este de ajuns. Ocazional, petrece-ti timp cu celalalt fara a planifica ceva in sensul asta (o dimineata, o seara, un week-end de 2-3 zile) pentru a permite creativitatii si spontaneitatii sa se manifeste in relatia voastra. Programeaza-ti o "intalnire" cu partenerul in afara orasului, o data la doua luni. Trimiteti-va sms-uri, lasa-i mesaje pe robotul telefonului sau adnotari pe masa. Daca vei face aceste mici nimicuri, vei evita sentimentul de sfasiere si in acelasi timp vei beneficia de caldura relatiei .

Fa-ti timp pentru prietenii.

Asigura-te ca te inconjori de oameni distractivi. Cea mai buna cale de a evita workaholismul este sa iti incercuiesti acele zile din calendar in care vei acorda timp intalnirilor cu prietenii.

Ai grija de corpul tau.

Fa un examen medical pentru a exclude eventualele probleme. Ia in calcul cele trei aspecte:alimentatia, somnul si exercitiile fizice. Da mai multa atentie acestor categorii.Ia pauze de 4-5 minute la birou.Inchide ochii, respira ritmic si concentreaza-te cu ochii mintii asupra unei imagini relaxante.Daca te perturba ceva, incearca totusi sa revi la scena relaxanta , golindu-ti mintea de alte probleme de moment.

Re-examineaza-ti obiectivele pe termen lung.

Faci ceea ce-ti doresti cu viata ta? Daca ai fi pe patul de moarte, ce ai vrea sa poti spune in legatura cu modul in care ti-ai petrecut acesti ani?

Re-examineaza-ti obiectivele pe termen scurt

Aminteste-ti de lucrurile pe care le-ai realizat deja, mai degraba decat de cele pe care urmeaza sa le realizezi. Fa acest lucru zilnic. Un moment de reflectare la birou, cand stai pe scaun, te va ajuta sa adopti aceasta perspectiva.

Daca nu poti face asta singur, solicita consiliere psihologica si fa ceea ce iti sugereaza consilierul.

Cu totii stim ca uneori e dificil sa urmezi sfaturile altcuiva, dar incearca sa faci asta macar timp de o luna, inainte de a te intoarce la vechile obiceiuri.


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top