Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Cum poate fi invinsa timiditatea

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 10.09.2019 15:44


Timiditatea este "o stare psihica sau insusire personala manifestata prin sfiala, jena, tacere nejustificata, dificultate de exprimare" (Dictionarul de psihologie - coordonator Ursula Schiopu).
       Daca suferi de timiditate, o mai buna intelegere a cauzelor problemelor tale si o noua perspectiva asupra modului in care ai putea sa le rezolvi iti poate deschide calea spre un nebanuit sentiment de incredere.
       Exista grade diferite de timiditate si o mare varietate de aspecte; majoritatea oamenilor sunt timizi in anumite ocazii, dar multi sunt timizi tot timpul.
        Oamenii timizi au urmatoarele caracteristici: se sperie cu usurinta; sunt greu de abordat din cauza sfielii, prudentei sau neincrederii; tematori in a se angaja intr-o actiune; prudenti, indaratnici, sovaitori; potrivnici acceptarii vreunui principiu sau abordarii vreunui subiect; rezervati din prea multa prudenta; precauti cand vorbesc; sfiosi in a se afirma; extrem de rusinosi.
      Timiditatea se refera la relatia cu alte persoane si presupune un sentiment de inferioritate in anumite privinte, iar tratamentul se bazeaza pe invingerea acestui sentiment si crearea respectului de sine.
Adesea, parintii poarta raspunderea timiditatii noastre: lipsa de dragoste si intelegere, prea multe critici, neglijenta, pot contribui la subminarea increderii in sine a copilului si la instalarea timiditatii.
       Rivalitatile dintre frati pot duce si ele la instalarea unui sentiment de inferioritate , dupa cum si lipsa de intelegere din partea profesorilor poate provoca nesiguranta elevului.
       Si un partener egoist si autoritar poate distruge sentimentul propriei identitati al unei femei, oricat de echilibrata ar fi fost ea inainte de a-l intalni, dupa cum si la serviciu, comportamentul sefului poate avea acelasi efect.
      Timiditatea se manifesta cel mai frecvent prin dificultatea de a comunica cu ceilalti, femeia timida e rezervata, evita conversatiile cu strainii, incearca sa faca tot posibilul sa fie invizibila, din teama ca nu va fi acceptata, ca va fi criticata, umilita.
      Un alt simptom al timiditatii este continua preocupare de sine - pentru femeia timida este excesiv de importanta impresia pe care o poate face celorlalti si aceasta preocupare o impinge spre izolare.
      Deasemenea, persoanele timide au o permanenta atitudine defensiva in fata criticilor, simt mereu nevoia sa se scuze.
      Daca timiditatea de care suferi te determina sa stai izolata si fara prieteni, iata cateva moduri in care o poti invinge:
     - actioneaza ca si cum ai avea siguranta de sine si ascunde-ti framantarile interioare, atunci cand te simti  stanjenita de prezenta unor persoane necunoscute;
     - manifesta o grija reala fata de cei din jurul tau: cand faci un gest prietenesc pentru o cunostinta, inhibitiile iti dispar ca prin minune;
     - nu te subestima: fa o lista cu calitatile pe care crezi ca le ai si te vei simti mult mai increzatoare in propriile forte atunci cand o vei citi;
     - accepta faptul ca si tu - ca toti ceilalti oameni - ai puncte vulnerabile: evita autocompatimirea si alege in locul ei optimismul;
     - combate letargia, sentimentul disperat al izolarii, al neputintei de a participa la petreceri sau la discutii, de a-ti face prieteni si a te angaja in activitati noi; imagineaza-ti scopul pe care vrei sa-l atingi si satisfactia pe care o vei avea in final si spune-ti ca trebuie sa incepi sa actionezi CHIAR ACUM!
     - fii gata sa accepti complimentele cu placere;
     - fereste-te sa te scuzi prea mult;
     - nu fii excesiv de politicoasa;
     - straduieste-te cu adevarat sa comunici cu oamenii pe care ii intalnesti;
     - aminteste-ti ca nu te poti astepta ca toata lumea sa te placa;
     - fii toleranta cu tine si cu cei din jur.

» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top