Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Cum ne alegem terapeutul

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 17.06.2019 19:54


 Traube (2001) afirma ca alegerea unui anumit terapeut reprezinta o problema destul de dificila, avand in vedere ca nu exista o metoda specifica in corespondenta cu un tip determinat de problema.

            O calitate importanta a terapeutului este simtul umorului - abilitatea de a rade de sine insusi in orice situatie, astfel incat sa nu se ia prea in serios, desi munca si relatia cu aceasta sunt foarte serioase. Este esential sa existe o rezonanta intre client si terapeut, ce vine din sentimentul de incredere pe care clientul il manifesta fata de terapeut, ca si din atractia esentiala pe care o exercita munca terapeutului.

In toate disciplinele spirituale, profesorul e cel care a studiat, practicat si, preferabil, a avut o serie de experiente personale inainte sa-i indrume pe altii.

Moreau (2007) considera ca atunci cand ne alegem terapeutul, e necesar sa punem intrebari privitoare la provenienta, calificarile si gradul de expunere personala si profesionala catre spiritualitate, cat si despre orice problema specifica personala pe care o avem; sa ne ascultam vocea interioara si sa fim siguri ca alegerea noastra este una buna, iar cand vom incepe terapia, sa stim ca oricand ne putem razgandi, daca ceea ce am ales nu corespunde nevoilor noastre.

Terapeutii necesita un anumit tip de inteligenta interpersonala pentru a putea aplica stiinta, astfel ca este recomandabil sa evitam terapeutii rigizi, limitati si dogmatici - acestia sunt aroganti si exclusivisti si  nu se simt in largul lor vis-a-vis de emotiile proprii si ale altora. Terapeutii care sunt ei insisi foarte defensivi se vor focaliza pe ceea ce fac si pe tehnicile aplicate, dar ar trebui totusi sa isi aminteasca faptul ca folosirea tehnicii respective trebuie  sa  tina  cont  de  contextul  relatiei  terapeutice. Terapeutul ar trebui sa ne asculte, sa ne arate interes si curiozitate,  sa dezvolte o relatie de incredere mutuala, si de abia apoi sa isi aplice tehnicile.
             Moreau (2007)  ne recomanda sa fim precauti cu terapeutii care ne povestesc deseori despre realizarile lor si mentioneaza clientii instariti sau bine-cunoscuti; acestia ar putea prelungi relatia terapeutica pentru a-si implini propriile nevoi.

Putem intalni practicieni exceptionali in orice scoala de terapie; adesea terapia e la fel de buna ca si terapeutul, asa ca nu trebuie sa ne limitam la anumite scoli psihologice, deoarece putem gasi terapeuti eficienti in locuri neasteptate.

Totusi, multi clienti si profesionisti au exprimat opinia conform careia succesul terapiei depinde deopotriva de gasirea terapeutului potrivit, cat  si a scolii de terapie potrivite.

Fragment din cartea Introducere in psihoterapie, autor Steliana Rizeanu


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top