Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Consecintele dependentei de jocurile de noroc

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 09.07.2019 12:12


  Practicarea jocurilor de noroc in exces are consecinte negative atat asupra jucatorilor, cat si asupra societatii in ansamblul ei, incepand cu saracia, dezmembrarea familiilor, comportamente ilegale in vederea obtinerii banilor necesari pentru a juca.

     Una dintre cele mai vechi relatari referitoare la jocul de noroc in exces se refera la perioada Egiptului antic, cand un jucator a fost condamnat la munca silnica intr-o mina de sare din cauza comportamentului sau excesiv legat de practicarea jocurilor de noroc (National Gambling Impact Study Commission, 1999).

      In contextul contemporan creste diversitatea consecintelor dependentei de jocuri de noroc, atestata si in literatura stiintifica de specialitate (Korn & Shaffer, 2004; Raylu & Oei, 2010):

a)       Probleme profesionale: pierderea jobului, compromiterea carierei din cauza preocuparii pentru jocul de noroc, care determina scaderea randamentului la serviciu si cresterea absenteismului;

b)       Probleme cu familia, prietenii: jucatorul dependent in general ascunde adevarul despre aceasta dependenta care il stapaneste, abuzeaza familia sau isi neglijeaza responsabilitatile familiale;

c)       Probleme financiare: se imprumuta, vinde bunuri, face datorii pentru a-si finanta adictia;

d)       Probleme legale: inselatorii, falsuri, furturi in ultima instanta, pentru a-si finanta dependenta;

e)       Boli ale stresului: insomnie, nervozitate, depresie, anxietate, culminand cu tentative de sinucidere atunci cand viata insasi devine un joc de noroc.

      Deverensky si Gupta (2004) au enumerat urmatoarele consecinte asociate dependentei de jocuri de noroc:

-          jucatorii mint, fura, manipuleaza;

-          prezinta frecvent depresie, anxietate, boli ale stresului;

-          tind sa se izoleze de ceilalti si pot avea probleme legale;

-          caracterul lor se deterioreaza rapid;

-          jocul ajunge sa le domine viata si pierderile financiare ii aduc uneori in situatia de a se gandi la suicid.

Studiile efectuate de Blaszczynski (2010) au relevat ca dependenta de jocuri de noroc are ca efecte negative asupra jucatorilor: depresia, gandurile suicidare, anxietatea, consumul de alcool si de droguri, dificultati in mentinerea locului de munca, minciuni si inselatorii, scaderea performantelor cognitive, simptome fizice etc.

·        Depresia

      Aproximativ 75% dintre dependentii de jocuri de noroc prezinta in acelasi timp si simptomele unei tulburari depresive majore, dintre care enumeram: stari de tristete, retragere din viata de familie, pierderea poftei de mancare, lipsa interesului pentru activitatile considerate candva placute, iritabilitate, dureri de cap, incapacitatea de a gasi solutii la problemele cu care se confrunta. Exista anumite controverse in legatura cu acest aspect: unii specialisti sustin ca depresia reprezinta un factor de risc in aparitia si dezvoltarea dependentei de jocuri de noroc, in timp ce altii considera ca simptomele depresiei reprezinta de fapt doar o consecinta a instalarii dependentei de jocuri de noroc.

      Trebuie semnalat in acest context gravitatea asocierii dintre depresie si dependenta de jocuri de noroc, avand in vedere faptul ca ultima este o tulburare cu tendinta inalta de recidiva, iar riscul de a suferi noi episoade creste notabil cu fiecare noua recadere.
      Dupa Angst (2002) aproximativ 70% dintre persoanele care au avut un episod depresiv vor suferi un al doilea episod, iar dintre acestea, intre 80% si 90% vor suferi un al treilea episod.

·        Gandurile suicidare

      Multe persoane dependente de jocuri de noroc prezinta un nivel ridicat al stresului, se panicheaza atat de mult in legatura cu problemele financiare cu care se confrunta incat ajung sa se gandeasca la sinucidere ca la singura modalitate de rezolvare a tuturor problemelor lor, iar consumul de alcool poate duce la intensificarea acestor ganduri. Aproximativ 60% din totalul persoanelor dependente de jocuri de noroc s-au gandit la un moment dat la sinucidere si in jur de 20 % au avut tentative de suicid.

·        Anxietatea

      Stresul care insoteste dependenta de jocuri de noroc il va aduce pe jucator intr-o stare neobisnuita de anxietate si tensiune care se exprima prin agitatie, ingrijorari cu privire la viitor, inabilitatea de a se relaxa, dureri de cap si de spate, intreruperi ale somnului si iritabilitate. De multe ori, persoanele anxioase isi blameaza partenerii pentru toate neajunsurile din viata lor si chiar pentru faptul ca au ajuns in situatia de a fi dependenti de jocuri de noroc.

      Cercetarile epidemiologice arata ca mai mult de 40% dintre jucatorii dependenti de jocuri de noroc au cel putin odata in viata tulburari de anxietate, iar aproximativ 23% prezinta o tulburare de personalitate specifica clusterului B (Kessler et al., 2008; Petry, Stinson & Grant, 2005).

·        Consumul de alcool si de droguri

      Studiile de specialitate ne arata ca intre 20% si 40% dintre persoanele dependente de jocuri de noroc consuma alcool in mod abuziv si intre 4 si 10 % dintre acestia apeleaza la consumul de droguri. Aceasta categorie de jucatori prezinta un risc ridicat de a pierde controlul asupra jocului si a deveni dependenti si ne confruntam, din nou, cu urmatoarea dilema: dependenta este aceea care determina consumul abuziv de alcool si droguri sau consumul abuziv de alcool il determina pe jucator sa devina dependent?

·        Dificultati in mentinerea locului de munca

      Instalarea dependentei de jocuri de noroc interfereaza, de obicei, cu aparitia unor probleme la locul de munca al jucatorilor, in sensul ca acestia inregistreaza absente, scaderea productivitatii si a puterii de concentrare, sau se retrag din mijlocul colegilor datorita nevoii de a petrece cat mai mult timp in salile de joc si in acest sens, un procent de aproximativ 30% din totalul persoanelor dependente si-au dat demisia sau si-au pierdut locul de munca.

·        Minciuni si inselatorii

      Pentru a ascunde adevarata dimensiune a situatiei financiare in care se afla, jucatorii dependenti sunt nevoiti sa-i minta pe cei apropiati atunci cand trebuie sa justifice lipsa banilor si modalitatea in care isi petrec cea mai mare parte a timpului.

·        Scaderea performantelor cognitive

      Dependenta de jocuri de noroc determina scaderea capacitatii jucatorilor de a gandi corect, imposibilitatea de a mai gasi solutii la problemele aparute si de a lua decizii corecte si scaderea capacitatii de a memora.

·        Simptome fizice

      Sanatatea persoanelor dependente de jocuri de noroc se deterioreaza vizibil datorita stresului acumulat de-a lungul timpului si a problemelor financiare si familiale aparute; ele pot avea dureri de cap, prezinta valori ridicate ale tensiunii arteriale, au senzatii de oboseala, dureri musculare, probleme gastrointestinale, cresteri in greutate.

Fragment din cartea Dependenta de jocuri de noroc. Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora, autor Steliana Rizeanu


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top