Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Caracteristicile persoanelor dependente de jocurile de noroc

Autor: Steliana Rizeanu, psihoterapeut | Adaugat la: 14.06.2019 09:45


Nu exista un profil de personalitate valabil pentru toate persoanele dependente de jocurile de noroc; studiile au demonstrat ca mare parte dintre acestia prezinta simptome ale depresiei, anxietatii, au o toleranta scazuta la plictiseala, pot fi incadrati in categoria  personalitatilor dependente sau antisociale, dar nu s-a stabilit cu exactitate daca aceste trasaturi sunt cele care contribuie la pierderea controlului si instalarea dependentei, sau daca nu cumva ele reprezinta de fapt doar consecinte ale pierderilor suferite in timpul jocului.

Datele rezultate din studii epidemiologice sprijina afirmatia ca jucatorii dependenti prezinta vulnerabilitati emotionale in proportie mare, astfel, aproximativ 50% dintre acestia au o tulburare de dispozitie cu simptomatologie depresiva, mai mult de 40% au cel putin o data in viata tulburari de anxietate, iar aproximativ 23% prezinta o tulburare de personalitate specifica clusterului B. 

Mai multe studii de specialitate au fost utilizate pentru a explica dezvoltarea dependentei de jocurile de noroc, fiind incluse si explicatii referitoare la identificarea unor trasaturi de personalitate, cum ar fi impulsivitatea sau cautarea de senzatii.

Numeroase alte studii au demonstrat faptul ca depresia este comuna in randul jucatorilor dependenti, printre simptomele acesteia numarandu-se stari de iritabilitate, lipsa de concentrare, lipsa de interes in angajarea unor activitati sociale, lipsa de energie si tulburari ale somnului. Jucatorii care prefera jocurile ce implica un nivel ridicat al abilitatilor, cum ar fi cursele de cai, sunt cei care dezvolta cu precadere simptomele unei depresii severe.

In mod similar, jucatorii dependenti prezinta tulburari de anxietate generalizate si sunt in general mai impulsivi decat jucatorii fara probleme de dependenta.

O meta-analiza asupra comorbiditatilor asociate dependentei de jocurile de noroc efectuata de catre Lorains, Cowlishaw si Thomas (2011) a relevat faptul ca 60,1% dintre jucatorii dependenti de jocuri sunt in acelasi timp dependenti de nicotina; 57,5% sunt dependenti de substante interzise; 37,9% prezinta tulburari ale dispozitiei si 37,4% au tulburari anxioase.

Raylu si Oei (2010) precizeaza faptul ca sentimentele de vinovatie sunt de asemenea comune in randul jucatorilor, legate de faptul ca i-au dezamagit pe cei din jur datorita comportamentului lor de joc; cele mai comune cognitii irationale referitoare la sentimentul de vina sunt catastrofarea (este groaznic ceea ce s-a intamplat), evaluarea negativa a propriei persoane (sunt o persoana rea pentru ca joc), personalizarea (din vina mea sufera intreaga familie) sau cerintele absolutiste (ar fi trebuit sa platesc toate datoriile pana acum).


» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top